Oroszlány

2017.12.27. 09:40

A bányászváros polgárőr-egyesülete már negyed százada őrzi a rendet

„Bátran kijelenthetem, hogy nincs még egy olyan civil szervezet, amelynek tagjai térítés nélkül annyit dolgoznának a köz érdekében, mint mi. Természetesen nem mindenki, nem a teljes tagság, hanem a »kemény mag«. Azok az úgymond öreg rókák, akik komolyan veszik vállalásukat, akik tisztelik az egyenruhát, amit magukra öltenek” – ezt Gánics József nyugalmazott rendőr alezredes, a polgárőr-egyesület elnöke mondta.

Gregus Lídia

Gánics József nyugalmazott rendőr alezredes, az egyesület elnöke lett az év polgárőre

Fotó: G. I.

Idén ünnepli huszonötödik születésnapját Oroszlány Város Polgárőrsége Egyesület, melynek élén Gánics József áll immár 15 éve, és marad is, ugyanis a közelmúltban az egyesület közgyűlésén a tagság újabb öt évre őt választotta.

Így hát nem szakad el az egyenruhától, ami nélkül nehéz is lenne elképzelni az életét. Gánics József elárulta, az egyenruha iránti vonzalma egészen kis korában kezdődött, már akkor tudta a választ a „mi leszel, ha nagy leszel?” kérdésre.

– Édesapámat nap mint nap egyenruhában láttam – katonatiszt volt –, így hát, azt hiszem, nem csoda, hogy három-négy éves koromban azt mondtam, én is egyenruhás leszek – fogalmazott Gánics József.

Így is lett, húszévesen tiszthelyettesként dolgozott a katonaságnál három évig, majd a rendőri egyenruhát öltötte magára. Járőrként kezdte Tatabányán, aztán baleseti helyszínelő-vizsgáló volt, majd következett a bűnügyi osztály. Onnan került Oroszlányba a rendőrségre, és ott főnyomozóként dolgozott 2002-ig, nyugdíjazásáig.

– Ami viszont nagy öröm számomra, hogy a fiam ugyanott dolgozik, ahonnan én nyugdíjba mentem. Mondhatni, még a névtáblát is megspóroltuk, azt sem kellett lecserélni az iroda ajtaján. De a viccet félretéve, büszke vagyok a fiamra, aki már tavaly alezredesi rangot kapott, vagyis alaposan lepipálta az apját” – tette hozzá az idősebb Gánics széles mosollyal.

Gánics József nyugalmazott rendőr alezredes, az egyesület elnöke lett az év polgárőre
Fotós: G. I.

– Nagyon sokat nem kellett tervezgetni, hogy mivel töltöm majd a nyugdíjas éveimet, ugyanis azonnal lett elfoglaltságom. Amikor nyugdíjas lettem, nem volt a helyi polgárőrségnek vezetője, így aztán felkérésre elvállaltam az elnökséget, és persze nem csupán az egyenruha miatt – tette hozzá mosolyogva. Egészen más vezérelt. Nagyon szeretem a rendet, a fegyelmet, amiért tenni is akarok, nem tudok a rendvédelemtől elszakadni, és ezért is volt jó választás nyugdíjas éveimre a polgárőrség.

Teszi a dolgát immár tizenöt éve polgárőrként, vezetőként, de manapság nem gond nélkül. Papíron 27 tagja van az egyesületnek, ám mint kiderült, többnyire csak a tagság felére, az idősebbekre lehet rendszeresen számítani. Az elnök szerint a fiatalok nem szívesen vállalnak feladatot, egyesületi tagok ugyan, de terepmunkára, megfigyelésre, éjszakai járőrözésre vagy rendezvénybiztosításra már nem szívesen vállalkoznak.

– A polgárőrségben évek óta nincs utánpótlás, úgy látom, hogy a fiatalabb korosztály körében manapság nem divat ingyen dolgozni a közért – mondta – félő, hogy ha így megy tovább, akkor pár éven belül akár meg is szűnhet az oroszlányi egyesület.

Gánics József szerint a mai fiatalok nem szeretik a kötöttséget, a fegyelmet, nehezen veszik azt tudomásul, hogy a polgárőrnek helyt kell állnia azért, hogy mások zavartalanul szórakozhassanak.

A létszám illetve utánpótlás hiány miatti üröm mellett öröm is van – mondta az egyesület elnöke, majd nem kis büszkeséggel sorolta a polgárőrőrség korszerű technikai eszközeit, melyek többségét pályázati forrásból vásároltak:

– Egyesületünk technikai felszereltsége kiváló, hisz az infra távcsőtől kezdve a hőkameráig, mondhatni minden szükséges eszközzel rendelkezünk. Beszereztünk egy defibrillátort is, amit a rendőrség ügyeletén helyeztünk el, és mára kiderült, hogy jól tettük. A közelmúltban a kapitányságon életet mentett a készülékünk.

Járműben sincs hiány, az egyesületnek két autója, két elektromos robogója, hat kerékpárja és sok-sok ledolgozott órája van.

Ott vannak a polgárőrök minden városi rendezvényen, napi kapcsolatban állnak a helyi rendőrséggel, akik természetesen igény szerint használhatják a polgárőrség korszerű technikai eszközeit. Az infra- és hőkamerák a bűnüldözési munkákon túl eltűnt személyek felkutatásában is nagyon hasznosak lehetnek. Gánics József szerint ha tízévente csak egy ember életét sikerül megmenteni a polgárőrség technikai eszközeinek segítségével, már megérte megvásárolni azokat.

Az év polgárőre címet kapta

Gánics József a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés határozata alapján Az év polgárőre címet kapta. A Polgárőrség Országos Szövetsége pedig két alkalommal a polgárőr-érdemkereszt arany fokozatával ismerte el a munkáját. Rendőrként belügyminiszteri aranygyűrű elismerésben részesült, valamint megkapta a Közbiztonságért kitüntetés ezüst fokozatát.

Az oroszlányi polgárőr-egyesület megkapta az Év polgárőr-egyesülete címet az országos elnökségtől, a város vezetése pedig minden évben megköszöni munkájukat.

Az oroszlányi polgárőrök főleg a vagyon elleni bűncselekmények megelőzésében, jelenlétükkel vállalnak szerepet. Éjszakai megfigyelésüknek köszönhető például, hogy a rendőrséggel közösen elkaptak egy rendszeres garázsfeltörőt.

– Egy biztos – folytatta – szükség van a polgárőrségre, a polgárőrök jelenlétére, mint ahogy szükség van a szomszédos települések egyesületeivel való munkakapcsolatra is. Legutóbb a többnapos, több helyszínen zajló oroszlányi bányásznapi rendezvényre Kömlőd és Dad polgárőr-egyesülete küldött segítséget. Mivel nálunk, ahogy ezt korábban említettem, kevés a szolgálatba állítható polgárőr, minden bizonnyal az adventi időszakban is kérni fogjuk a rendezvények biztosításához a dadiak és a kömlődiek segítségét.

Gánics József végül azt mondta: a problémák, gondok ellenére sem bánta meg, hogy nyugdíjasként elvállalta a polgárőrség vezetését. Ő már megszokta, és szerencsére a felesége is, hogy mindig mások, illetve a városi események határozták meg a programját. Így volt ez amikor aktív dolgozó volt, és így van mai is. Mégis, ha újra kellene kezdeni, ugyanígy tenné, egyenruhás lenne.

(A cikk eredetileg a 24 Óra november 8-i számában jelent meg.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!