csak ésszel!

2017.12.21. 13:56

Diétára is foghatnak: elkészült a megye koleszterinszint-térképe

Két év alatt több mint két és fél millió anonim vérvételi adatból készült el Magyarország koleszterinszint-térképe. Az adatok elemzéséből kiderül: megyénkben is jelentős különbség mutatkozik a települések koleszterinszintje között. A tatabányaiaknak például átlagosan mindössze 4,8 millimol/liter, míg a vértestolnaiaknak kereken 6-os.

Várvizi Tamás

Karácsonykor is figyelnünk kellene az észszerű és tudatos táplálkozásra

Forrás: shutterstock

A kezdeményezés támogatói a karácsonyi túlevések időszaka előtt ezzel szeretnék felhívni az emberek figyelmét az észszerű, tudatos és változatos táplálkozásra. A térkép a legnagyobb országosan működő labordiagnosztikai szolgáltató anonim vérvételi eredményeiből egy térinformatikai rendszer segítségével mutatja be a településeknek, illetve az ott élő különböző korcsoportok, valamint a férfiak és nők koleszterinszintjét.

A tatabányaiaknak átlagosan 4,8 millimol/liter a koleszterinszintje, ugyanez az érték Tatán 5-ös, Komáromban mindössze 4,7, Dorogon 4,6, de figyelemre méltó például Máriahalom 6,9-es (!) értéke. Igaz, egy kisszámú minta esetében nyilvánvalóan kevésbé relevánsak az adatok, mint például Tatabányánál.

Karácsonykor is figyelnünk kellene az észszerű és tudatos táplálkozásra
Forrás: shutterstock

A koleszterinszint egyébként 5,2 millimol/liter fölött számít magasnak „alapesetben”, ám ezt több tényező, például az általános egészségi állapot, valamint az életkor is befolyásolja.

– Az adatokat elemezve azt látjuk, hogy fiatalkorban még nem túl magas a koleszterinszint, 50 év fölött kezd megnőni. A nőknél emellett némileg magasabbak a mutatók, mint a férfiak esetében, ez egyébként a gyakorlatban is megmutatkozik – mondta lapunknak dr. Száraz Angelika, a tatabányai Szent Borbála Kórház kardiológiai osztályának osztályvezető főorvosa.

A térkép szerint a megyében a városokban valamelyest alacsonyabb a koleszterinszintje az embereknek, mint a falvakban. Száraz Angelika ezt azzal magyarázta, hogy a városban élőknek több lehetőségük van elmenni mozogni szervezett keretek között. A nagyobb településeken pedig amúgy is jobban benne van a köztudatban az egészségesebb táplálkozás és a testmozgás fontossága is.

Ha magas koleszterinszintet mértek valakinél, rendszerint diétára fogják az illetőt, szükség esetén pedig gyógyszeres kezelést alkalmaznak. A doktornő megjegyezte: utóbbi esetben fontos, hogy ha a koleszterinszint visszaáll a normál mértékre, ne hagyja el a beteg a gyógyszert, ez ügyben egyeztessen orvosával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!