igazi hungarikumok

2017.11.21. 21:17

A 24 Óra olvasóinak receptjeiből készült szakácskönyv

Hungarikumok, helyi ízek olvasóinktól címmel megjelent a 24 Óra legújabb szakácskönyve. Az albumban több mint 150 étel receptje található színes fotókkal.

kemma.hu

A 24 Óra megyei napilap olvasói most is kitettek magukért, hiszen jobbnál jobb recepteket küldtek be fűszerpaprika-őrleménnyel (szegedi vagy kalocsai), a hízott libából és szürkemarhából, kolbász (csabai vagy gyulai) felhasználásával készült ételekről. Sokan használtak receptjükben debreceni páros kolbászt, téliszalámit (Pick vagy Herz), makói vöröshagymát, akácmézet, pálinkát, Törley-pezsgőt vagy Egri Bikavért. Az új szakácskönyv ugyanis a hungarikumokra, a magyar alapanyagokra épült.

A korábbiakhoz hasonlóan olimpiai és világbajnok szakácsok és cukrászok készítették el a legjobbnak ítélt receptek alapján az ételeket, és ha esetleg valamit módosítani kellett, megtették.

Prohászka Béla olimpiai aranyérmes mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, a könyv lektora hangsúlyozta, a nagymamáktól a kezdő háziasszonyokig nagyon sokan beküldték kedvenc receptjeiket.

– Bízunk abban, hogy az eddigi szakácskönyvekhez hasonlóan ismét olyan kiadványt tehetünk le az olvasók, vásárlók asztalára, melynek receptjeiből szívesen sütnek-főznek szeretteik és a maguk kedvére – magyarázta Prohászka Béla. – Nem vagy alig kellett belenyúlnunk a receptekbe. Vagyis, akik úgy készítik majd el az ételeket, ahogyan a szakácskönyvben szerepel, azt a végeredményt kapják, amit a recept ígér, a fénykép mutat.

Prohászka Béla kitért arra, olvasók ismét bizonyították: művészek az ételek alkotásában. Aprólékosan kidolgozott recepteket küldtek be, az idei kiírásnak megfelelően. Sokan több mint húsz recepttel jelentkeztek, és ékes kézírással vetették papírra az adott étel hozzávalóit, az elkészítés módját.

A hungarikum az értékpiramis csúcsa, de ezt rengeteg helyi értékkel kell megalapozni. A beküldők kifejezetten törekedtek arra, hogy magyar alapanyagokat tartalmazzon ételkölteményük, igazi hazai ízekkel. És tanulhatnak egymástól is. Így lehet fejlődni, jobbat és még jobbat alkotni a maguk és mások örömére.

– Mindennek jobb az íze, ha van benne hazai. Amit mi termeltünk vagy a falunk, városunk piacán vettünk – ecsetelte a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke. – Ez az album tartalmazza mindazt, amit olvasóink gondolnak az ételkészítésről, a családjukban fellelhető és megőrzött receptektől az általuk kitalált újdonságokig. Egy a lényeg, a könyvben található receptek felhasználásával jót lehet enni és jól lehet lakni. Van, amit ismerünk, van, amit tanulunk, de egy biztos: szeretünk finomat enni. Reméljük, az idei szakácskönyv is hozzájárul ehhez.

Újdonság volt, hogy öt olvasónk a saját ételeit megfőzhette, megsüthette a konyhán, hungarikum ételeket pedig az adott területről érkező mesterek is főztek, Frank Sándor tiszai, Csémy László bajai halászlevet, Nagygyörgy Jenő és ifj. Hubai Imre karcagi birkapörköltet.

A könyv felépítése hozzájárul ahhoz, hogy egy-egy kiváló hétvégi, ünnepi menüt is összeállítsanak a receptekből. Szerepelnek benne ugyanis előételek, levesek, libából, marhából, sertésből és csirkéből készült főételek, valamint desszertek is.

Megrendelhető: 06-40/510-510.

Előfizetőknek 3990 forint helyett 1790 forint!

A könyv megvásárolható a 24 Óra ügyfélszolgálati irodájában: Tatabánya, Mártírok útja 44.

Vidéki előfizetők részére a könyvet házhoz viszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!