kis híján odavesztek

2017.11.23. 07:43

Csíkszeredai rokonaiért aggódik a pusztító tűz után a tatabányai család

A nagymama azt hitte, a papa égve hagyta a villanyt, de kiderült a tető lángol: három kisunokájukkal mezítláb menekültek a házból az éjszaka közepén.

Kemma.hu

Amikor hétfőn megszólalt a telefon, még nem gondoltak semmi rosszra, aztán egy pillanat alatt meghűlt az ereikben a vér: tűz pusztította el a csíkszeredai rokonok házát az éjszaka.

A nagyszülők és a három unoka csak a szerencsének (gondviselésnek?) köszönhette életét, a mama ugyanis megébredt, és rá is szólt a papára:

„Már megint égve hagytad a villanyt!”

Aztán pillanatokon belül kiderült, hogy szó sincs semmi feledékenységről: nem a villany ég, hanem a tető lángol, onnan a fény. A 9 és 6 éves fiúk, valamint a hétéves kislány mezítláb, rettegve menekült a házból a nagyszülőkkel együtt, így ők megmenekültek, a házuk viszont odalett.

A házban lényegében semmi nem maradt épen, a gyerekek holmijai is a tűz martalékává váltak

A három kisgyereket édesanyjuk egyedül nevelte, miután az apa elhagyta a családot, az asszony pedig, nehéz döntést, de a biztonságos anyagi körülményeket biztosítandó azt a döntést hozta, hogy Hollandiába megy egy kertészetbe dolgozni. Onnan segíti az azóta a nagyszülőknél nevelkedő gyerekeket, munkájával elégedettek, viszont ahogy írtuk is, az óriási anyagi tehertételt, amit a ház rendbehozatala, újbóli berendezése jelent, még így sem tudná finanszírozni. Mint megtudtuk, tényleg mindenük odalett, a gyerekek iskolai holmijaitól elkezdve a ruhákon át egészen a bútorokig, hűtőig, sütőig...

A Hargita megyei Készenléti Felügyelőség tájékoztatása szerint kilenc tűzoltó két óra alatt oltotta el a lángokat: 80 négyzetméteren lángolt a tető, a tűz martaléka lett lényegében mindene a családnak. A anyagi kár az első becslések szerint mintegy 70 ezer lej, vagyis mintegy 4,5 millió forint. A tűz okát vizsgálják, egyelőre úgy gondolják, a kéménnyel lehetett probléma.

A rendezett házból ennyi maradt

A csíkszeredai hivatal a legutolsó hírek szerint segítséget ajánlott fel a családnak a ház újraépítéséhez szükséges faanyag biztosításával, ugyanakkor elképzelni is nehéz, mekkora munka lesz ez, ha egyáltalán télvíz idején lehetséges és nem kell várni tavaszig. Hamarosan a tatabányai Miklós-család is indul ki Romániába, hogy amiben tudnak segítsenek, illetve hogy amilyen használati tárgyakat, ruhákat össze tudnak gyűjteni, azokat is kivigyék.

Ha tud, segítsen újrakezdeni a családnak

Egy magyarországi számlaszámon is segíthet, aki úgy érzi, erre lehetősége van: 11773061-00251907 (OTP, a számlatulajdonos neve: Szakács Adél). A közleménybe írják be, hogy tűzkár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!