veszély

2017.09.28. 07:15

Így előzheti meg az őszi baleseteket

Az őszi időszaknak megvannak a maga közlekedési veszélyforrásai. A szakember elmondja, miért kell fokozottan figyelni megyénk útjain.

Petrik József

Forrás: pixabay.com

Az átlag autósok nem nagyon készülnek erre a most tapasztalható, úgynevezett köztes időjárási időszakra, és továbbra is úgy vezetnek, mintha semmi sem történt volna.

Pedig ősszel jelentősen megnövekszik a csapadékos napok száma, rövidülnek a nappalok és ezzel párhuzamosan korlátozódnak vagy kifejezetten romlanak a látási viszonyok. A szakemberek azt tanácsolják, hogy lassabban, körültekintőbben közlekedjünk, fokozottan ügyelve a követési távolság helyes megválasztására.

Az elmúlt hetekben a biztonságos közlekedés feltételeit tovább árnyalta a gyakori erős szél, a nagy mennyiségű, hirtelen lezúduló csapadék, ami pillanatok alatt megváltoztatta a forgalmi helyzetet. A megyei rendőr-főkapitányság illetékesei arra is felhívták a figyelmet, hogy a szél által az útra sodort törmelék, faág miatt szintén érdemes helyesen megválasztani a sebességet, figyelembe véve a várható fékutat. Viharban a gyalogosoknak is érdemes óvatosabbnak lenniük, hiszen az autósok is nehezebben észlelhetik őket.

A Magyar Autóklub régiós vezetőjét, dr. Farkas Károlyt arra kértük, ossza meg tapasztalatait, miként csökkenthetjük az ilyenkor ránk, autósokra leselkedő veszélyeket.

„Mivel megyénk meglehetősen erdős, és sok, forgalmas utunkat szegélyezik lombhullató fák, ilyen tájt az aszfaltot borító falevelek „szabályos” jégpályává változtatják az útjainkat”– emelte ki a szakember.

– Nem kell ahhoz eső, hogy csúszós, nyálkás legyen a falevéllel borított útszakasz. A hajnali harmat untig elegendő ehhez.

A leginkább kritikus területek szűkebb hazánkban a Tarjánba vezető út, illetve a Tata–Agostyán közötti vagy a Vértestolna–Süttői út és a Császárt Vérteskethellyel összekötő szakasz. De a Gánt felé autózókra is hasonló körülmények várnak.

– Ezeken, a levelekkel sűrűn borított aszfaltcsíkokon egy hirtelen fékezés, és máris kész a baj – hangsúlyozta dr. Farkas Károly. – Éppen ezért lényeges ősszel, néhány apróságnak tűnő dologra külön figyelmet fordítani. A jó minőségű gumi az alap. Ellenőrizni kell az ablakmosó folyadékot és a szélvédő lapátokat is! Emellett érdemes, legalább indulás előtt megvizsgálni járművünk lámpáit, hogy világítanak-e.

Nüánszokon múlhat a biztonságunk

Bizonyára önökkel is előfordult már, hogy a szembejövő járműről csak az utolsó pillanatban derítették ki, hogy az nem motorkerékpár, hanem mindössze „csak nem ég” az egyik lámpája.

– Gyengülő látási viszonyok között a „félszemmel” közlekedő gépkocsi szintén óriási baleseti veszélyforrás – hangsúlyozta az autóklub régiós elnöke. – Fontos, hogy időnként a lámpabúrákat is megtisztítsuk. Emellett érdemes az ablaktörlőgumikat is kétévente cserélni, mert ezzel elkerülhetjük, hogy csak maszatoljon a szélvédőnkön. Így ősszel pedig azzal sem követünk el hibát, ha az ablakmosó tartályába már töltünk egy kis téli folyadékot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!