építkezés

2017.07.27. 19:00

Gerecse kapuja: ilyen lesz a látogatóközpont a Turulnál

Elkezdődött a Gerecse kapuja látogatóközpont építése a tatabányai Turul közelében. A 600 millió forintos beruházás végeztével az ötszáz négyzetméteres létesítményben vendéglő, állandó és időszakos kiállítások és ajándékbolt kap helyet.

kemma.hu/MTI

Fotó: Puskás Alexa

Gerecse kapuja néven épít látogatóközpontot a tatabányai önkormányzat a megyeszékhely fölé magasodó Turul emlékmű közelében 600 millió forintos beruházással – ismertette a polgármester csütörtökön az építkezés megkezdése alkalmából rendezett sajtótájékoztatón. Schmidt Csaba elmondta, az ötszáz négyzetméteres létesítményben vendéglő, állandó és időszakos kiállítások és ajándékbolt kap helyet.

Tatabánya főépítésze a télen beszélt többek között a Gerecse kapujáról a kemma.hu-nak adott interjújában. Mint mondta, a közönségszavazás során az organikus megoldásra is többen voksoltak, a közgyűlés is azt támogatta.

A nyertes terv, amely megvalósul a Turulnál

A központ, ahogy most a sajtótájékoztatón elhangzott, egy év múlva fogadhat látogatókat. A beruházással egy időben felújítják az emlékműhöz vezető utat, a parkerdőben új tanösvényeket jelölnek ki és kisebb rekonstrukciókat végeznek el a Turul szobron és talapzatán.

A polgármester a Gerecse kapujáról még elmondta, hogy a tatabányaiak és az ide látogatók több évtizedes elvárásának tesz eleget a város a turisztikai bemutatóközpont létrehozásával. Az épület vázlatterveinek elkészítésére Kossuth- és Ybl-díjas építészeket hívtak meg, majd munkáikból kiállítást nyitottak és szavazni lehetett az alkotásokról.

A szakmai zsűri és az 1501 szavazó többsége Dévényi Sándor alkotását tartotta a legjobbnak, aki egy repülni készülő Turul madárra emlékeztető épületet tervezett. A hatszáz millió forintot meghaladó beruházás megvalósítására a város 514 millió forintos uniós támogatást nyert el.

Európa egyik legnagyobbja a Turul

A Tatabánya melletti Kő-hegy város felé néző sziklaperemén lévő Turul emlékmű Árpád honfoglaló magyarjainak a bánhidai síkon 907-ben Szvatopluk morva fejedelem fölött aratott győzelmére emlékeztet. A millennium kapcsán Komárom vármegye döntött a bánhidai emlékmű felállításáról, melyet 1907-ben avattak fel. A madár kiterjesztett szárnyainak fesztávolsága majdnem 15 méter, karmaiban az Árpád-kard 14 méter hosszú. Ezzel Európa egyik legnagyobb, madarat ábrázoló ércszobra. Fején stilizált, aranyozott, magyar koronát visel.

 

 

 

 

Ahogy a tatabanya.hu-n olvasható a Gerecse kapuja beruházásról, a munkálatok ideje alatt az emlékmű végig látogatható lesz, igyekeznek a legkevésbé zavarni a turistákat. Az épület a tervek szerint 2017 végére tető alá kerül és 2018 elején megkezdődhetnek a belsőépítési munkák.

Bencsik János országgyűlési képviselő kiemelte, hogy az új látogatóközpont a Turul szoborhoz hasonlóan Tatabánya emblematikus épülete lesz, mely a Gerecse és a Vértes turisztikai kapujaként növelni fogja a hozzánk látogatók számát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!