hőstett

2017.07.08. 10:28

Fél karral mentette ki a lányt az Öreg-tóból – „csak most fogtam fel...”

Várnagy László egy Öreg-tóban fuldokló lány életét mentette meg szombat hajnalban. Az úszni nem tudó fiatal barátnőjével hazafelé tartva esett a vízbe, ahol a pánik hatására többször is a víz alá került. A félkarú fiatalember volt az egyetlen, aki gondolkodás nélkül utána ugrott.

Szénási Sz.

A lány édesanyja mesélte el az éjszaka történteket a Kemma.hu-nak, miszerint gyermeke szombat hajnalban a 18. születésnapját ünnepelte Tatán, amikor feltehetően több alkoholt fogyasztott a kelleténél, hazafelé tartva pedig beleesett az Öreg-tóba. A lány úszni nem tud, így hamar pánikolni kezdett.

A parton többen is tartózkodtak, de csak a sikoltozást meghalló Várnagy László volt, aki a sietségére sietett. A fél karral született neszmélyi fiatalembert szombat reggel kérdeztük a történtekről.

László elmondta, hogy először a sikoltozást hallotta, majd a partra érve látta, hogy a vízben egy lány fuldoklik, feje a sekély víz ellenére is többször hosszabb időre a víz alá kerül, szemmel láthatóan bepánikolt. A volt versenyúszó nem gondolkodott, hanem rögtön a vízbe ugrott, hogy kimentse a lányt.

Szerencsére sikerrel járt, és ki tudta húzni a partra. A mentést nehezítette, hogy László bal kulcscsontját tavaly novemberben műtötték, a műtéti komplikációk miatt jelenleg is kezelésre jár, így nem volt könnyű feladat kimenteni a sokkos állapotban levő testet.

Ezt követően problámájuk akadt a hazajutással is, mert a taxisok nem vállalták a vizes ruhában levő lány fuvarozását. László rutinos úszóként tudta, hogy a vizes ruha súlya nehezítené a mentést, így azokat a vízbe ugrás előtt levetette. Végül sikerült olyan sofőrt találniuk, aki vállalta az utat, így László saját költségén hazavitte a lányt az édesanyához.

A beszélgetés során az életmentő maga is elérzékenyült:

Csak most, mesélés közben fogom fel igazán, hogy milyen életveszélyes helyzetbe kerültem tegnap, és milyen kockázatokkal járt volna mindkettőnkre nézve, ha a mentés kudarcba fullad...

– mondta László.

Az édesanya ezúton is szeretné háláját kifejezni a lánya megmentőjének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!