Búcsú

2017.07.30. 13:41

A kétnapos tardosi búcsú három napig tartott

Az igazi búcsú ideje vasárnap és hétfő Tardoson. De már szombaton, a búcsú előestéjén is fantasztikus volt a hangulat. Másnaptól viszont már minden a gyermekekről „szólt”. A képviselő-testület döntése alapján a hinták helyszíne a múzeum udvara lett. A napos, szép időben sokan hintáztak, néztek körül a vásári forgatagban. Hétfőn már közbeszólt az időjárás, de az eső sem tudta megakadályozni az ingyenes hintázást, amellyel az önkormányzat lepte meg a gyermekeket.

Petrik József

A hagyományos tardosi búcsúnak a település futballpályája adott „teret”. A sportos programokat az önkormányzat, a helyi szlovák önkormányzat, a Cad-Server Kft., valamint a Gyermelyi Zrt. is felkarolta. A rendezvényt főzőverseny, focikupa, valamint alakformáló torna színesítette. A első nap zárásaként megmérettették magukat az erős emberek is... A búcsú „előestéjén” szinte valamennyi program igen népszerűnek bizonyult. A labdarúgótornára tizenhárom, a főzőversenyre hét csapat nevezett. Sőt, az erős emberek között is heten vállalták a próbatételeket. Az eseményre az ország számos településéről érkeztek, de azért a Tardoson élők voltak többségben, tudtuk meg Csabán Béla polgármestertől.

Az ilyen, és ehhez hasonló amatőr focitornák egyik jellemzője a csapatok ötletes, vicces névadása. Vannak a könnyen magyarázható nevek, mint például a Péntek 5, akik pénteken délutánonként 5 órától fociznak a tornateremben, vagy a Retro Tardos, amely a tardosi öregfiúkat jelölte, a Dal-Tim FC és a Retro Pizzéria a szponzorokat jelezte, míg a Rallye Cross Team Kailbach Gergely autóversenyző csapatát. Az indulók másik fele rejtélyesebb, legfeljebb sejthető eredetű névvel indult. Mint mindig, most is itt volt Nagysápról a „REÁL Margit”, csakúgy mint a tardosi „Ádi anyukája”, valamint a lelkes „Nyomorultak” csapata, az általános iskolás fiúk erre az alkalomra a „Szupercsillagparasztok” nevet vették fel, míg a „Kalocsai paprika” egy kalocsai srác pannonhalmi gimnazista barátait takarta. Volt „Abroncs” Tatáról, és „Nincsen mese” Szárról. A leglelkesebb, legügyesebb csapat az „U 9” volt, ők jelentik a tardosi utánpótlást.

A focitorna csoportküzdelmei közben a séfek is megkezdték a munkát. Eközben Simon Kati vezényelt – a többnyire hölgy érdeklődőknek – alakformáló tornát.

Fociban megismétlődött a tavalyi döntő, a fiatalság ismét legyőzte a rutint, vagyis a „Kalocsai paprika” erősnek bizonyult a „Retro Tardos” számára. A bronzmeccsen a Dal-Tim FC diadalmaskodott a „Nincsen mese” ellen. Közben elkészültek az étkek, amelyek komoly feladat elé állították a zsűri tagjainak ízlelőbimbóit. A dobogó harmadik fokán a „Péntek 5” babgulyása végzett, a 2. legjobb a „Nyomorultak”, szamosangyalosi séfjének, chilis babja lett, míg a tavalyi – birkapörkölttel szerzett – elsőségét megőrizve idén is a nagysápi Mészáros István kreációja, a kecskepörkölt végül aranyérmes lett. A focipályán az erős emberek küzdelme volt az utolsó verseny. A szervezők 4 különböző erőpróba elé állították a jelentkezőket. Volt „nehézsúlyú” pingpong, rönkemelgetés, „malomkőhajítás”, futóverseny megtöltött marmonkannákkal. Érkezett versenyző Nagyszalontáról, Bajáról, Nagysápról, Tatáról, és helyből is. A „Gorba Góliátja” lett – teljesen megérdemelten – egyenletes, kimagasló teljesítménnyel a tardosi öregfiúk által viccből benevezett Nagy Kálmán. A dobogó 2. fokára a tatai Mészáros Attila állhatott, míg a bronzérmet, a tardosi Nebehaj Dusán érdemelte ki.

Eközben a Fekete Lajos Múzeum udvarán a szlovák önkormányzat és a Derűs Alkony Nyugdíjasklub szervezett családi programokat. Volt arcfestés, csillámtetoválás, és voltak kézműves foglalkozások is. A nyugdíjasklub tagjai kemencés lángost sütöttek, így gondoskodtak arról, hogy senkinek ne kelljen hazamennie, ha megéhezik.

Estébe hajló programoknak már a művelődési ház udvara adott helyet. A tardosi The Red Stone’s Company koncertjét láthatták először az érdeklődők. Az együttes a falu, sőt az ország határain túl is sikerrel szerepelt már. Saját szerzeményeiket adták elő, amelyek egyre ismerősebben csengenek a hallgatóság számára.

A koncert utáni retro diszkón a „DJ Micsu” által előcsalogatott dallamokra is sokan buliztak. Éjfélkor megválasztották a „diszkókirályt”, és „diszkókirálynőt”. Kiderült, hogy a „Kalocsai paprika” nemcsak a fociban erős, hanem a táncban is. Annyira jól táncoltak a srácok, hogy még a „diszkókirálynő” címet is egyikük nyerte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!