Beruházás

2024.04.24. 16:15

Szijjártó Péter: Kisbéren lesz a kínai Fiberhome legnagyobb európai bázisa

A kínai Fiberhome Magyarországon, Kisbéren hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártani, a nyolcmilliárd forintos beruházás nagyjából 150 új munkahelyet teremthet. Ezt közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Pekingben, a tárca tájékoztatása szerint. Sinkovicz Zoltán, Kisbér polgármestere örömmel fogadta a hírt.

Kemma.hu

Szijjártó Péter több kínai cég vezetőjével egyeztetett, majd arról számolt be, hogy az infokommunikáció területén a világpiac vezetői közé tartozó Fiberhome úgy határozott, hogy Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát. Tájékoztatása szerint a vállalat modern beruházást hoz Kisbérre, ahol optikai kábeleket fog gyártani. A projekt értéke nyolcmilliárd forint, amelyhez az állam 15 százalékos pénzügyi támogatást biztosít, ezzel hozzájárulva körülbelül 150 új munkahely létrehozásához a városban.

Szijjártó Péter (7)
Szijjártó Péter: Mára már a kínai vállalatok a legmodernebb és legszofisztikáltabb technológiai megoldásokat igénylő ágazatokban is a világpiac vezetői közé tartoznak
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

"Mára már a kínai vállalatok a legmodernebb és legszofisztikáltabb technológiai megoldásokat igénylő ágazatokban is a világpiac vezetői közé tartoznak" – mondta.

A Fiberhome technológiai fejlettségi színvonalát aláhúzandó pedig rámutatott, hogy a vállalat mintegy négyezer szabadalommal rendelkezik jelenleg. Szijjártó Péter leszögezte, hogy folyamatosan nő a kereslet az optikai kábelek iránt, ugyanis ilyen típusú infrastruktúrán zajlik a kommunikációs forgalom egy jelentős része, márpedig a kommunikációs igény egyre nagyobb.

Amennyiben az optikai kábelek iránti igény tovább nő, és ha a gyártókapacitás további bővítésére lesz szükség, akkor már jelezte a vállalat, hogy további magyarországi beruházásokat fog végrehajtani

- tudatta.

"Jó hír tehát, hogy a kínai vállalatok továbbra is az első számú közép-európai beruházási célpontjukként tekintenek Magyarországra, s a folyamat, amelyben a kínai vállalatok hozzájárulnak a magyar gazdaság növekedéséhez, a jövőben is stabilnak látszik" – összegzett a miniszter.

Érdeklődésünkre Sinkovicz Zoltán, Kisbér polgármestere elmondta, hogy egy korábban Kisbéren tevékenykedő vállalkozás Egyiptomba és Marokkóba telepítette át a termelését, így az ingatlan eladóvá vált. Akkor kértek segítséget a Külgazdasági és a Külügyminisztériumtól, segítsenek abban, hogy hasonló nagyságú befektetőt találjanak számukra. Ez a folyamat zárult le és nagyon örültek Szijjártó Péter miniszter szerdai bejelentésének.

- A miniszter tájékoztatójában elhangzott, hogy a beruházás nagyjából 150 új munkahelyet teremthet. A korábbi vállalkozásnál dolgozók a környéken próbáltak meg elhelyezkedni, sokan ingáznak, ám most újra adott lesz a lehetőség, hogy helyben kaphassanak munkalehetőséget - tette hozzá a város vezetője.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!