Hagyomány

2023.12.08. 20:50

Öt aranykoszorúst köszöntöttek az idei mesteravatón Esztergomban

Hagyományokon alapuló éves mesteravatóját tartotta a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara december 8-án Esztergomban. Az eseményen a vármegye és a települések előjárói, hivatal- és szolgálatvezetői mellett a kamara országos és vármegyei vezetése is jelen volt.

Pöltl Zoltán

Az aranykoszorús mesterek és a céhvezetés: dr. Parragh László, Nemes Tibor, Erdész Zsolt, Bíróné Csuka Ildikó, Molnár László, Alexandrov Alekszandr és dr. Szerencsés László

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

Különféle szakmák képviselőit avatták mesterré a Szent Adalbert Központban, ahol többek mellett Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Romanek Etelka, a vármegyei közgyűlés alelnöke, Alberti Péter, Esztergom alpolgármestere, Horváth Szeder Gábor a járási hivatal vezetője és Bánhidy Vajk, a Honvédelmi Minisztérium Honvédelmi Nevelési osztályának főosztályvezetője is részt vett. 

A jelenlévők népes társaságát Dr. Szerencsés László, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara elnöke köszöntötte. 
− Vármegyénkben a kamara életében a mesterképzés a kamara egyik sikertörténetének számít, mert országosan nézve, a végzett mesterek arányát tekintve szűkebb hazánk mindig az élmezőnybe tartozik. Kamaránk mesterkurzusán 2023-ban 5 szakmában 32 mester, pontosan 8 asztalos, 5 kozmetikus, 10 autószerelő és autóelektronikai műszerész és 9 cukrász − részletezte.

Aranykoszorús mesterek
A Szent Adalbert Központban megtartott december 8-ai ünnepségen a különféle szakmák új mestereinek avatója mellett a hagyományokhoz híven ezúttal is aranykoszorús mestereket díjaztak munkásságuk kiemelkedő volta miatt. A mesterek között aranyfokozatú elismerést vett át: Alekszandrov Alekszandr asztalos mester, Bíróné Csuka Ildikó fodrász mester, Erdész Zsolt fogtechnikus mester, Molnár László cukrász mester és Nemes Tibor autószerelő mester. 

A ceremónia a céhláda felnyitásával indult, majd a ceremóniamester ismertette a mesteravatás menetét.  A Kovács Károly által vezetett szertartás a szakmákat képviselő látómesterek színpadra vonulásával kezdődött, majd szakmák szerint léptek az emelvényre az avatandók, akik egy-egy pohár csillogó fehér borral koccintottak és fogadták a főcéhmester és helyettese gratulációit. 

mesteravató esztergom
A ceremónia egyik hagyományos pillanata
Fotó: P. O. Z. / Forrás: 24 Óra

Ezután Zoltai Dániel, a megyei kamara titkára ismertette az aranykoszorús mesterek pályarajzát, illetve kitüntették az aranykoszorús mestereket, majd zárásként hangzott el a felavatott mesterek esküje. Dr. Parragh László zárszavában többek között hangsúlyozta: 

Egy ország, egy nemzet akkor lesz hosszan sikeres, hogy ha a stafétát át tudjuk adni egymásnak. Legyünk képesek arra, hogy azt az értéket, azt az értékközösséget, amit összeraktunk azt tovább tudjuk adni, s ilyen értelemben a mesterek ennek az értékrendnek az erős oszlopai.

mesteravató parragh lászló
Dr. Parragh László a mesteravatáson
Fotó: P. O. Z.  / Forrás: 24 Óra

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!