BorgWarner

2023.12.05. 11:40

25 milliárdot fektetnek be az amerikaiak Oroszlányban, ötöt adott hozzá a kormány

A jövőben hibrid és elektromos alkatrészeket gyártanak majd az oroszlányi BorgWarnernél. Az autóiparnak különféle alkatrészeket gyártó vállalatnál, jelentős állami támogatással összesen 25 milliárdos beruházás kezdődik.

Kemma.hu

A 25 milliárd forint értékű fejlesztés nyomán hibrid és elektromos hajtású járművekhez alkalmas termékeket fog gyártani Oroszlányban. A projektet az állam ötmilliárd forinttal támogatja

Forrás: Czunyiné Dr. Bertalan Judit/Facebook

Fotó: Király Márton

Sajtótájékoztatót tartottak a Külgazdasági és Külügyminisztérium konferencia termében, ahol az amerikai BorgWarner cég kiemelt beruházását jelentették be, írja az MTI. A hazánkban most is több mint ezer főt foglalkoztató vállalat a tervezett 25 milliárd forint értékű fejlesztése nyomán hibrid és elektromos hajtású járművekhez alkalmas termékeket fog gyártani Oroszlányban.

A projektet az állam ötmilliárd forinttal támogatja, így hozzájárulva hatvan új munkahely létrejöttéhez. Szijjártó Péter miniszter beszédében emlékeztetett, hogy az Európai Unióban már megszülettek a politikai döntések az autóipar elektromos átállításáról, ami nélkül lehetetlen a karbonsemlegességi célkitűzések elérése is, hiszen ez a szektor adja a teljes károsanyag-kibocsátás húsz százalékát.

− A győztesek azok lesznek, akik a lehető legtöbb beruházást megszerzik maguknak, s ahol az új európai zöld ipar központjai, gyárai létrejönnek, illetve ahol az új iparág munkahelyei kialakulnak − húzta alá a miniszter, hozzátéve, hogy 

Mi, magyarok beneveztünk ebbe a versenybe. Eddig olyan sikereket arattunk, amelyek most már, azt hiszem, minden túlzás nélkül kijelenthetővé teszik, hogy mi, magyarok az új autóipari korszak, és ezáltal az új európai gazdasági korszak nyertesei közé tartozunk.

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a BorgWarner új beruházása jól mutatja az erős bizalom meglétét a vállalat és a munkavállalók között. Miként fogalmazott, köszöni a bátorságot, hogy egy új termékkel, egy technológiai innovációval jelen vannak és jövőt terveznek a magyar autóiparban.

Bogár Attila, a BorgWarner gyárigazgatója megköszönte a kormány támogatását, és kijelentette, hogy a cég részéről abszolút megvan a bizalom a munkavállalók iránt. Rámutatott, hogy még a cégcsoporton belül is nagy verseny volt ezért a fejlesztésért, de ezt végül a bányászváros nyerte el.
– Azt meg tudom ígérni a magam és munkatársaim nevében, hogy mindent megteszünk azért, hogy ezt a programot sikerre vigyük, és mivelhogy én nagyon bízom a kollégáimban, biztos vagyok abban, hogy ez sikerülni is fog – mondta az igazgató.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Lazók Zoltán polgármester és Németh Gábor, az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt. vezérigazgatója is.

Brutális rekord
Szijjártó Péter kiemelte: Magyarországon az elmúlt tíz évben 3,5-szeresére nőtt az autóipar termelési értéke, amit az elsődleges gyártók és a beszállítók teljesítményének együttes növekedése adott, és hogy az ágazat termelési értéke tavaly „brutális rekordot” ért el 12 ezer milliárd forinttal, és az idei év első kilenc hónapjában további 18 százalékos bővülést jegyeztek fel.
− Tehát most már biztosak lehetünk abban az első kilenc hónap adatai alapján, hogy a magyar autóipar idén is csúcsteljesítményt nyújt, és megdönti az autóipari termelési érték rekordját − tette hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában