Alternatív hajtásmód

2023.10.16. 21:39

Komáromi buszgyártó az európai rangsor élén

Közzétette 2023 első két negyedévének (Q1+Q2) európai új autóbusz-átadásokra vonatkozó statisztikáját a Wim Chatrou holland autóbuszipari szakember nevével fémjelzett Chatrou CME Solutions.

Kemma.hu

A Komáromban gyártott elektromos buszok sok országban szállítják az utasokat

A tanulmányból, amelyet első kézből kaptunk meg szemlézésre a készítőtől, jól megfigyelhető tendenciák rajzolódnak ki: folytatódik az alternatív hajtásmódok hatalomátvétele a városi szegmensben, a kínai buszgyártók pedig megkerülhetetlen tényezővé válnak Európában – ismerteti a magyarbusz.info szakportál. 

A tavalyi visszaesés után az idei év első felében pozitív elmozdulás figyelhető meg 2022 azonos időszakához képest a forgalomba helyezett autóbuszok számát tekintve. Az új városi buszok piaca összességében 12,5 százalékkal nőtt, a tavalyi 6019 után az idei első félévben 6773 ilyen jármű került az európai utakra a vizsgált országokban. Kisebb mértékű növekedés figyelhető meg a helyközi-intercity szegmensben, itt 3978 új autóbusz kapott rendszámot az egy évvel korábbi 3730 darabbal szemben. A távolsági- és turistabuszok piaca is lassanként regenerálódni látszik az ágazatot alaposan megtépázó koronavírus-világjárvány után: az év első hat hónapjában csaknem 50 százalékos növekedést produkálva a tavalyi 2099-ről 3102 darabra nőtt az üzemeltetőknek leszállított járművek száma. 

Ami a gyártói rangsort illeti, évek óta biztos helye van a képzeletbeli dobogón a mára több, mint másfél ezer legyártott elektromos busznál járó BYD-Alexander Dennis duónak, amely ezúttal a harmadik helyen (223 jármű) fordul rá az év második felére, de a BYD önállóan is jó volt a negyedik helyre Európában az idén eddig átadott 203 darab saját karosszériás villanybuszával. Mint arról nemrég mi is beszámoltunk, csaknem 50, Komáromban gyártott BYD rója a német nagyváros, Frankfurt utcáit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!