Fagykárok

2023.04.09. 07:40

Elfagyott a barack? Károk esetén több fontos határidő van

A mezőgazdasági termelő a káreseményt, valamint az ezáltal okozott várható hozamcsökkenés mértékét a bekövetkezéstől számított 15 napon belül köteles bejelenteni, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján.

M.K.

A fagykárok bejelentésére április 15-ig van lehetőség.

Szűkebb hazánkban is beköszöntött az áprilisi tél, a gazdák pedig aggódva figyelik a rügyeket, virágzásba borult fákat... nem véletlenül, hiszen könnyen elfagyhat a termés. A használatban lévő termőföldön a kárbejelentést legkésőbb a tervezett betakarítás, vagy a károsodással érintett terület más növénykultúrával való hasznosítását megelőző talaj-előkészítés előtt 15 nappal kell megtenni.

Az idei évre vonatkozóan, a téli fagykár bejelentése április 15-ig, a tavaszi fagykár bejelentése május 31-ig, őszi fagy esetén szeptember 1-jét követően legkésőbb november 30-áig, aszálykár bejelentése tárgyév április 1-jétől szeptember 30-ig tehető meg a Magyar Államkincstár MKR felületén. A kárbejelentésre nyitva álló határidő jogvesztő.

A közeledő Egységes Kérelem (EK) benyújtási időszak alatt - ha a káresemény március 31-e után következik be és a kárbejelentésre nyitva álló 15 napos határidő az egységes kérelem szankciómentes benyújtására nyitva álló időszakban telik le - a bejelentés az EK szankciómentes benyújtására előírt határidő utolsó napjáig tehető meg.

A bejelentésre, illetve a kárenyhítő juttatás iránti kérelmek benyújtására kizárólag az erre a célra kialakított elektronikus bejelentő felületen van lehetőség. Az elektronikus felület használatához, az eddigi gyakorlatnak megfelelően a falugazdász hálózat helyi képviselője nyújthat segítséget.

Az agrárkár-megállapító szerv, vagyis a kormányhivatal ellenőrzi a káresemény bekövetkezését, annak határidőben történt bejelentését, a káresemény és a várható hozamcsökkenés közötti ok-okozati összefüggést, a bejelentés tárgyát képező növénykultúra meglétét, a földterület szakszerű művelését, valamint ültetvények esetében a termőképességet. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!