Rozsdamentes

2023.03.01. 14:31

Több mint egymilliárd forintos fejlesztésnek örülhet a tatabányai tartóelemgyártó cég

Wágner Zsanett

A hullámos technológiával 20 százalékkal csökkenthető az anyagszükséglet

Forrás: 24 Óra

Fotó: F. P.

Egymilliárd forintot meghaladó fejlesztés részleteiről tájékoztatta a Transport-Beton Kft. a sajtó munkatársait március 1-jén, szerdán a cég Búzavirág úti telephelyén. Az eseményen Oszuska Gábor ügyvezető köszöntötte a meghívottakat, majd vetített képes előadás keretében beszélt az 1991-ben alakult, elsősorban építőipari tevékenységekre szakosodott vállalat fejlődéséről és portfóliójuk bővüléséről.

Mint mondta, kormányzati és uniós forrásokra pályáztak, és összesen 380 millió forint támogatást kaptak. Ebből 130 millió forintot a Magyar Multi Program keretében nyertek el, amelynek köszönhetően számos technológiai fejlesztés ment végbe a cégnél.

230301_Transport-beton kft új beruházások_Tatabánya
Oszuska Gábor mutatta be a cég tevékenységét
Fotós: F. P. / Forrás:  24 Óra

Rozsdamentes acélgerenda gyártósorral, CNC gerenda megmunkáló sorral és görgőpályás szemcseszóró berendezéssel bővült a tatabányai telephely. Mint megtudtuk, június elsejétől élesedik a rendszer: a társaság megkezdte egy olyan tartószerkezet típuscsalád kifejlesztését, melyben egy „I” alsó és felső elemét a megszokott függőleges, egyenes anyag helyett egy hullámosra hengerelt lemez köti össze.

230301_Transport-beton kft új beruházások_Tatabánya
Havonta 40 tonna gerendát állítanak elő
Fotós: F. P. / Forrás:  24 Óra

Az újítás bevezetésével 20 százalékkal csökken az anyagfelhasználás a korábbi 6,8 miliméteres hagyományos gerinccel szemben. A beruházás lehetővé teszi 40 tonna gerenda gyártását havonta, a 6 méteres darabok mindössze húsz percenként készülnek majd el.

Ezt követően Szép János, a győri Széchenyi Egyetem Szerkezetépítési és Geotechnikai Tanszék vezetője beszélt a tatabányai cég és az oktatási intézmény közötti együttműködésről. Hangsúlyozta, a győri egyetemen minden feltétel biztosított laboratóriumi kísérletekhez és teherbírás-vizsgálatokhoz, amelyekre nagy szükség volt a fejlesztés bevezetéséhez.

Beruházások sora

A Transport-Beton Kft. mára acélszerkezetek és saját fejlesztésű, hegesztést segítő forgatóberendezések gyártásából szerzi bevételei túlnyomó részét. A vállalkozás fő profilja az építőipar, de az élelmiszeriparban, a vegyiparban és az akkumulátorgyártásban is letette névjegyét.
A cég vasúti vagonokhoz gyártott alvázat, de különböző tároló tartályokat és nyomástartó edényeket is. A membránokat előállító oroszlányi Suez például szűrőberendezéshez kérte segítségüket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!