Építőipar

2023.03.28. 21:00

Mélypont a cégalapításokban vármegyénkben is

Az építőipari termelés ugyan 2022-ben bővült 3 százalékkal, azonban az év második felében már voltak látható jelek a csökkenésre, ami januárban meg is mutatkozott: 5 év óta először 13 százalékkal kevesebb cég alakult az építőiparban, mint amennyi megszűnt. A februári cégalapítások száma szezonálisan a legalacsonyabb volt az elmúlt öt évben.

M. K.

Forrás: ShutterStock

A szektorban meglévő, 2022-ben átlagosan 24,5 százalékos infláció is hozzájárult, hogy a december végi szerződésállomány 1,2 százalékkal mérséklődött. Az építőipari termelés legnagyobb vesztesei az egyéb építmények – autópálya, út, híd, alagút, vasút –, amelyeknél a megkötött szerződésállomány jelentősen csökkent. 

Januárban az építőiparban 328 cégalapítást tettek közzé, míg februárban 474-et, amelyek együttes értéke szezo­nálisan a legalacsonyabb az elmúlt 4 évben. Februárban 398 építőipari társas vállalkozás szűnt meg. A társas vállalkozók számának stagnálása, a kevés cégalapítás és a nem tömeges megszűnések, valamint a szüneteltetett egyéni vállalkozói tevékenységek magas száma azt sugallja, hogy a vállalkozások kivárnak. Várhatóan a következő fél év még sok bizonytalanságot tartogat. 

Jelenleg több mint 83,5 ezer egyéni vállalkozó működik az építőiparban, februárban ismét növekedett a számuk: februárban 774 építőipari egyéni vállalkozó lépett a piacra, ami lényegesen meghaladja az új társas vállalkozások számát. A társas vállalkozókhoz képest soknak tűnik az új egyéni vállalkozói szám, azonban az elmúlt 3 évben, februári összehasonlításban idén a legalacsonyabb az új belépők száma, ami teljesen szinkronban van a társas vállalkozásoknál megfigyelhető trenddel. Vármegyénkben februárban 9 céget alapítottak, 13 szűnt meg és egyet számoltak fel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!