Fejlesztések

2023.03.26. 14:01

Különleges feladattal birkóztak meg a Vízmű emberei

Az Északdunántúli Vízmű Zrt. szakemberei különleges feladattal birkóztak meg sikeresen a napokban a tatabányai XIV/A vízaknában. A precíz előkészítésnek és lebonyolításnak köszönhetően szerencsére a különféle vészforgatókönyvekre nem volt szükség.

Mórocz Károly

Ilyen lett az új vezetékszakasz, balra Kis Gergő

Forrás: Beküldött

Az Északdunántúli Vízmű Zrt. legfontosabb feladata és célja a szolgáltatás biztonságának fenntartása, működési területén folyamatos fejlesztéseket végez a vízbázisok és hozzá kapcsolódó regionális vezetékrendszerek tekintetében, hogy a térség megfelelő ellátását biztosíthassa – hangsúlyozza Lőrinc Ákos, az ÉDV Zrt. mb vezérigazgatója. – A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a Tatabánya–Oroszlány–Tata és térsége víziközmű-hálózatához kapcsolódó beruházásokat, melynek keretében két nagy átmérőjű vízvezeték építésének tervezése és kivitelezése kezdődött el a közelmúltban – tudtuk meg Lőrinc Ákostól, az ÉDV Zrt. mb vezérigazgatójától. – Az állami forrásból megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően javul a térség ellátásbiztonsága, csökken a hálózati hibák száma és mérséklődik a hálózati vízveszteség is, így jelentősen javul az energiahatékonyság. 

– A XIV/A vízakna és a Tatabánya karsztaknai medence közötti úgynevezett expressz ­vezeték kiváltásának első lépéseként a XIV/A zárkamrájában egy szűkítőidomot, egy vízmérőt és egy vezetékszakaszt kellett lecserélni – sorolja Kis Gergő, az ÉDV Zrt. Víztermelő Bányaüzemének vezetője. – Mivel a XIV/A vízakna Tatabánya és Tata térségében, valamint a BIRV regionális rendszeren több százezer lakossági és számos ipari felhasználó számára biztosít ivóvizet, ezért a feladat megkezdését alapos, többhetes tervezési, előkészítési és tesztelési időszak előzte meg. Ki kellett választani a munkavégzés időpontját, és meg kellett határozni a maximális időtartamot. Az érintett víziközműrendszerek teljes szakaszán végig kellett modellezni az esetleges vészforgatókönyveket. 

Az ÉDV Zrt. szakemberei felmérték az anyag-, gép- és humánerőforrás-igényeket, megtervezték az energiaellátást és a logisztikát, illetve felkészültek az esetleges nem várt haváriahelyzetekre is. Az előregyártással kapcsolatos teendők és a vezetékek felületkezelési munkái a társaság alsógallai, Táncsics Mihály úti műhelyében zajlottak. 

– A karsztaknai medence normál üzemállapottól eltérő feltöltését és lassabb ütemű, de folyamatos vízellátást a XV/C és XIV/A aknákat összekötő vezeték felhasználásával biztosították. A folyamatos üzemmenet fenntartása érdekében az ÉDV Zrt. Víztermelő Bányaüzemének, a Tatabánya-Tata Vízmű Üzemének, a diszpécserszolgálatnak és a támogató tevékenységeket végző szervezeti egységeinek pontos, precíz, összehangolt együttműködésére volt szükség – tette hozzá Lőrinc Ákos. – A zárkamrában határidőre végrehajtott feladatok után a társaság átadta a munkaterületet a kivitelezőnek, aki folytathatja az Expressz-vezeték kiváltását. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!