Beruházás

2023.03.03. 18:37

Korszerűbb lett a komáromi Well Done a fejlesztésnek köszönhetően

Végéhez érkezett a tisztítószereket gyártó komáromi Well Done Kft. technológiai korszerűsítési projektje. Ennek alkalmából sajtótájékoztatón ismertették a fejlesztés részleteit.

Körtvélyfáy Dina

Megvalósult a beruházás a komáromi cégnél

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Az eseményen Barlavits Péter kereskedelmi és marketing vezető elmondta, a Well Done a Széchenyi Terv Plusz Program keretében majdnem 235 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott a technológiai korszerűsítésre.

Bár a műanyagok használata az élet számos területén nélkülözhetetlen, de fontosnak tartják, hogy hozzájáruljanak a háztartási csomagolási hulladék mennyiségének csökkentéséhez, és igyekeznek minél nagyobb mértékben újra felhasználni azt. A gyártási folyamat minden szakaszában törekednek a fenntarthatóság javítására, miközben a vásárlóikat is támogatják abban, hogy csökkentsék a környezetre gyakorolt káros hatásukat, ökológiai lábnyomukat.

A cégről
A Well Done Kft. 1996 óta gyárt tisztítószereket, amelyek hazánk szinte minden kiskereskedelmi egységében kaphatók. Nagy mérföldkő volt a cég életében az is, amikor 2018-ban bővítették telephelyüket és kapacitásukat. A vállalat mintegy 50 munkavállalót foglalkoztat, 2020-ban 2,8 milliárd, 2021-ben 2,1 milliárd forintos árbevételt értek el, amelynek negyede exportból származott. Az elmúlt években két leányvállalatot hoztak létre, az egyiket Szlovákiában, a másikat pedig Romániában. Törekednek rá, hogy cégük minél zöldebb legyen.

A Komáromban megvalósuló projekt eredményeként lehetővé vált, hogy a már meglévő termékekhez szükséges flakonok helyben, újrahasznosított alapanyagokból készüljenek el, amelyhez hat flakongyártó gépet vásároltak meg.

Mindezek mellett lehetőségük nyílt hőszivattyús technológiai rendszer kiépítésére, amelynek köszönhetően megszűnt a környezetre negatív szén-dioxid kibocsátásuk, megújuló energiával tudják előállítani a szükséges meleg vizet. A fejlesztéshez szorosan kapcsolódik a munkahelyteremtés is, így várhatóan tíz százalékkal bővül a dolgozói létszám.

A cég korábban arról is beszámolt, több mint 1 milliárd forintot fordítottak környezetvédelmi beruházásaikra. Stefankovics Zsolt ügyvezető tájékoztatása szerint évente 80 millió forintot takarítanak meg a flakonok saját gyártásával, a fejlesztéssel 400 tonna műanyagot váltanak ki újrahasznosított anyaggal.

Az újrahasznosított HDPE és PET alapanyagokból készült csomagolás lehetővé teszi, hogy a Well Done több nemzetközi üzlet polcain is kínálhassa termékeit, mert a sajátmárkás tenderek egyik feltétele az újrahasznosított műanyag felhasználása.

A flakongyártáshoz és tároláshoz a társaság 1,2 milliárd forintos beruházással épített fel egy 2400 négyzetméteres csarnokot. Az üzem gépeinek beszerzéséhez és a fűtéskorszerűsítéshez nyerték el a támogatást a Széchenyi Terv Plusz program pályázatán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!