Nyaralás

2023.03.30. 07:00

Kiderült: a tenger az igazi boldogság, ha nyaralni mentek

A magyarok csaknem kétharmadát már az utazás tervezése is boldoggá teszi. Ez derül ki a Kiwi.com, a cseh utazási technológiai vállalat felméréséből, amit a boldogság világnapja – március 20. – alkalmából publikáltak. A régióban vizsgált országokhoz hasonlóan mi is a tengerparton éljük át a legnagyobb boldogságot, de minket sokkal inkább feldob egy végigtombolt koncert, mint egy fine dining élmény.

M. K.

Ha nyaralás, akkor legtöbbször csak a tenger jöhet szóba

Forrás: Kemma.hu

A Kemma.hu Facebook-story-jában megkérdeztük olvasóinkat, hogy szerintük mi kell a tökéletes nyaraláshoz. A válaszadók többsége, 38 százalék szerint a tengerpart jelenti a tökéletes vakációt. A szavazók 29 százaléka a pezsgő város lehetőségét választaná inkább. A kultúrát illetve történelmet előnyben részesítők aránya 17 százalék volt, és a válaszadók 16 százaléka választaná nyaraláskor az erdőket, mezőket, vagyis egy jó túrát.

Az Instagram-oldalunkon is megkérdeztük az embereket, ahol egy kicsit más eredmény született. A szavazók itt egyforma arányban, 40-40 százalékban választották a tengerpartot illetve az erdők, mezők, túrázás opciót. A pezsgő városra a válaszadók 20 százaléka voksolt, a kultúra illetve történelem pedig ezúttal egy szavazatot sem kapott.

A Stem/Mark ügynökség által a Kiwi.com számára végzett felmérés szerint átlagosan a régió válaszadóinak 55 százaléka, ugyanakkor a magyar nők 73 százaléka mondhatja el magáról, hogy már attól libabőrös lesz, ha arra gondol, mit csinál nyaralása vagy miniszabija alatt. Mráz Kata pszichológus, a CGP Europe klinika vezetője szerint minden utazás kimozdít a megszokottból, és ennek számtalan jótékony hatása lehet ránk. Az utazás nyitottabbá is tesz, hiszen más tájakkal, kultúrákkal ismerkedhetünk meg, és megfigyelhetjük, hogy mások hogyan kezelnek különböző helyzeteket. 

Minden vizsgált országban 70 százalék vagy annál is többen egy napsütötte tengerpartot választottak, ami a legjobban leírja a számukra legboldogabb helyet. A magyar megkérdezettek több mint háromnegyede kerül a tökéletes boldogság állapotába, amikor napfürdőzhet a tengerparton. A hagyományos, csendes kisvárosok, a havas hegyek vagy virágos dombok és mezők is a boldogság helyszínei. Nálunk a 4. helyen a nyüzsgő nagyvárosok végeztek, ami a régió többi országában jóval hátrébb van a boldog helyek listáján. Nem véletlen azonban, hogy az élen a víz, hegyek, dombok, mezők szerepelnek, ha a boldog helyekre gondolunk. 

A felmérés szerint az emberek hajlamosak a szabadidős és pihentető tevékenységeket a boldogsággal társítani, ilyenek például a tengerparton való napozás vagy a napfelkelték és naplementék nézése. A magyarok körében is a tengerparthoz kötődik a legboldogabbnak vélt élmény, pillanat. Szeretünk idegen város nyüzsgő piacán helyi ételeket is kóstolni: a magyar nők 44, a férfiak 35 százaléka írja le tökéletes pillanatként, amikor egy új ételbe haraphat egy addig ismeretlen piacon. Boldogabbak leszünk attól is, ha egy idegen ország festői útvonalán autózhatunk. A magyarok nagyon élvezik, ha egy új város hangulatos kávézójának teraszán ülhetnek és olvashatnak. Messze mi szeretünk a legjobban koncerteken tombolni! Míg a régióban minden 5. válaszadó jelölte meg a fesztiválhangulatot boldogságélményként, addig nálunk tízből hárman.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!