Vállalkozások

2023.02.05. 20:01

Építőipari cégszám: történelmi csúcs

Az Opten adatai szerint egészen pontosan 6484 újonnan induló társas vállalkozás bejegyzésével, illetve 3772 társas vállalkozás törlésével zárta a 2022-es évet az építőipar, aminek eredményeként az ágazatban működő cégek száma rekordmagas értéket ért el, megközelítve a 70 ezret.

M. K.

Ezzel közel negyedével nőtt az öt évvel ezelőtti értékhez képest. Más ágazatok a 2010-es évek környékére jellemző cégalapítási boomot meg sem közelítették – 2022 év végére az építőiparban a működő társas vállalkozások száma történelmi csúcsra került. A nemzetközi gazdasági környezet (alapanyagárak, beszerzési nehézségek, illetve az építőipar energiaintenzív területei) kiemelten nagy kockázatot jelent a projektek kiszámíthatóságára és megvalósulására. A válságidőszakban általában több kényszervállalkozás jön létre, amikor más ágazatokból kieső szereplők, akár alkalmazottak indítanak új vállalkozásokat. Nagyon sok a leány- és testvérvállalkozás, azaz az építőipar korábbi szereplői is alapítanak újabbakat. 

– Az ágazat helyzetét tovább árnyalja, hogy soha nem volt még annyi felszámolás, mint a 2022-es évben. A 2171 eljárás csaknem háromszorosa a Covid előtt megszokott értéknek – mondja Alföldi Csaba, az OPTEN elemzője. 

Az ingatlanárak reálértékben csökkenése, illetve a keresleti oldal kivárása jól érzékelhetően visszavetette a piacot. A magas infláció és a hitelkamat még inkább visszavethetik az ingatlanpiaci keresletet épp úgy, mint a sok év óta először megfigyelhető reálbércsökkenés. A 2023-as évben a cégalapítások számának csökkenésére számítunk, a cégtörlések tekintetében ugyanakkor a magas szinten való stagnálás vagy további kismértékű emelkedés a realitás. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!