Tér-kép

2023.01.27. 18:50

A kisbéri járás az új vállalkozások mekkája

A közelmúltban érintőlegesen már foglalkoztunk a vállalkozások számának alakulásával vármegyénkben, most tovább boncolgatjuk a témát, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Tér-kép című, a 2021-es évet elemző kiadványa segítségével.

Várvizi Tamás

A kisbéri járásában emelkedett a vállalkozások száma

 2021-ben a működő vállalkozások 11 százaléka, mintegy 103 ezer indult el új vállalkozásként. Mind az újonnan indult önálló, mind a társas vállalkozások száma emelkedett 2020-hoz képest. Az új cégek száma leginkább a középső és a nyugati járásokban nőtt, míg a keleti és déli országhatár környezetében, valamint Veszprém és Tolna vármegye egyes járásaiban visszaesett – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiadványból. 

Szűkebb hazánkat vizsgálva azt láthatjuk, hogy a komáromi és a tatai járásban 2020-hoz képest valamelyest visszaesett az újonnan alapított, működő vállalkozások száma: a 0–11 százalékoskategóriába esnek. A tatabányai járásban kismértékű emelkedés tapasztalható (0,1–9,9 százalék), ennél is jobban növekedett az oroszlányi és az esztergomi járásban induló vállalkozások száma (10–18,9 százalék). A legfigyelemreméltóbb azonban a kisbéri járás, ahol igazi vállalkozásalapítási boom volt tavalyelőtt: 2020-hoz képest a 19–46 százalékos emelkedési kategóriába esik a járás, ami a legmagasabb szegmens.

Az ellentétes forgatókönyvre, vagyis az egyéni vállalkozások szüneteltetésére is érdemes vetnünk egy pillantást. Országos szinten elmondható: elsősorban a járvány megfékezése érdekében bevezetett korlátozások enyhítésének köszönhető, hogy 2021 végén az egy évvel korábbinál 9,4 százalékkal, csaknem 10 ezerrel kevesebb egyéni vállalkozás szüneteltette tevékenységét. Számuk leginkább a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, a szállítás és raktározás, valamint a művészet, szabadidő területén csökkent.

Ami vármegyénket illeti, általánosságban elmondható, hogy valamennyi járásban kevesebb vállalkozás kényszerült szüneteltetni tevékenységét a 2021. december 31-i állapotok szerint, mint egy évvel korábban. A legnagyobb szüneteltetési visszaesés az oroszlányi járásban volt tapasztalható, e téren a legjobb, 69-83 százalékos kategóriába esik a járás), de a többi járásnál is kevesebb céget szüneteltettek 2021-ben, mint egy évvel korábban (a legkisebb különbséget a kisbéri és az esztergomi járás produkálta). Hazánkban néhány járásban a trendekkel ellentétben emelkedett a szüneteltetett cégek száma, főként északkeleten.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!