Gazdaság

2022.12.22. 18:39

A cégek döntő többségénél csökkenhet a nyereség

Az energiahordozók ára a legnagyobb gond.

Morocz Károly

A cégvezetők csökkenő nyereségességre számítanak, de a többségük egyáltalán nem tartja valószínűnek cége teljes leállását a következő fél évben. Elképzelhetőbbnek vélik a kapacitáskihasználtság csökkentését, mint a teljes leállást – közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI).

Az intézet 2 ezer 135 hazai vállalkozás vezetőjének válasza alapján a cégek pénzügyi helyzetét elemezte. A 2021 októbere és 2022 áprilisa közötti időszakhoz viszonyítva főként  a 10 fő alatti kisvállalkozások, valamint a legalább 250 főt foglalkoztató vállalatok számoltak be legnagyobb arányban a nyereségesség elmaradásáról, csökkenéséről

A válaszadók 20 százaléka vélekedett úgy, hogy cége nyereségessége nem fog változni, 22 százalékuk pedig a nyereségesség növekedését prognosztizálta a következő fél évre.

A legtöbb vállalkozásnak az idei októbert megelőző hónapokban az energiahordozók kifizetése jelentette a legnagyobb pénzügyi problémát, ami főleg a kisebb vállalatokat érintette. Ez a kötelezettség a cégek 14 százalékának a vállalat működését veszélyeztető érdemi nehézséget okozott, további 35 százaléknak pedig kisebbet, de nem veszélyeztette a talpon maradást.

A második leggyakrabban említett probléma az adók és járulékok befizetése volt. A cégek 8 százaléka mondta, hogy ez a tétel a vállalat működését veszélyeztető érdemi nehézséget okozott, 34 százaléknál pedig kisebb volt a gond. 

A harmadik nehézség a megrendelt alapanyagok és nyersanyagok kifizetése a vállalatok 5 százalékának okozott érdemi nehézséget, és 32 százalékának kisebbet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!