Agytröszt

2022.11.26. 15:11

Tatán keresték a választ: hogyan élhetjük túl a válságot, mi vár ránk?

Hogyan élhetjük túl a válságot, mi vár ránk, milyen segítségre számíthatunk? Ezekre a kérdésekre próbáltak meg válaszokat adni az előadók, és erről várták a résztvevők véleményét kedden Tatán, a Pikant Étteremben.

Mórocz Károly

A Pikant Étteremben volt a fórum

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

A magát Magyarország független agytrösztjének nevező Egyensúly Intézet a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével (VOSZ), hazánk egyik meghatározó munkaadói érdekképviseletével konzultációsorozatot szervezett. Az első állomás a vizek városában volt, ezt még kilenc hasonló követi.

Az egyik cél, hogy a résztvevők megismerjék az Egyensúly Intézetnek az állami és uniós támogatási források magyarországi rendszerével kapcsolatos szakmapolitikai javaslatait, valamint képet kapjanak a lehetséges jövőről, szigorúan tényekre alapozva.

A fórum nyitányaként Tata polgármesterének első szava a köszönet volt. Michl József kiemelte, hogy egyre több olyan cég van, amely profitjának egy részét visszajuttatja a közösségeknek. Továbbra is bízik abban, hogy talpon maradnak, fejlődnek, munkát adnak. 

Kincsek átka
Javaslatok az állami és uniós támogatási források magyarországi rendszerének hatékonyabbá tételéhez. Erről a témáról Filippov Gábor kutatási igazgató beszélt. Megtudhattuk, hogy az EU-n belül 2014 és 2020 között hazánk fordította GDP-arányosan a legtöbbet a támogatásokból állami segítségnyújtásra és kulturális célokra: az uniós átlag dupláját. Rendhagyónak számít az is, hogy a Pénzügyminisztérium kkv-barát, a magyar cégeket támogatja, a Külügyminisztérium pedig egyedi kormánydöntésekkel a multikat.

Köszöntőt mondott házigazdaként Magyar Miklós, az étterem tulajdonosa is, valamint Pordán Zsigmond, a VOSZ megyei szervezetének elnöke. Kiemelte, hogy nagyon nehéz lesz a következő időszak, de az ilyen fórumok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a cégek túléljék, sőt, fejlődjenek. 

Dr. Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója, társalapítója hangsúlyozta: intézetük immár két éve folyamatosan begyűjti a vállalkozók véleményét, a hivatalos információkat, adatokat, majd ezek alapján a nyilvánosság elé tárják az eredményeket.

Az igen és a nem is jó válasz – Interaktív szakmai beszélgetéssel zárult a rendezvény, amelynek moderátora dr. Kozák Ákos volt. Érdekes, fontos és meghökkentő kérdésekre várt válaszokat. A magyar gazdaság különleges helyzetéhez igazodva több olyan helyzet is kialakult, amikor az igen és a nem egyaránt elhangzott, és az indoklásokból kiderült, hogy mindkettő igaz. Ilyen például, hogy jó évnek számít-e a kis- és közepes vállalkozók körében a 2022-es év. Igen, mert az árbevétel jól alakult – nem, mert a termelés csökkent, a megrendelések bizonytalanok, mindenki kivár. A fejlesztések is szóba kerültek. Talán meglepő az olvasó számára, hogy szinte mindenki belevágott volna akkor is, ha nem kap támogatást.

Legközelebb december közepén érdemes figyelni honlapjukat, akkorra várható – részben a fórumok alapján –, mi mindent mondanak-írnak a 2022-es évről és a jövőről.  Makrogazdasági helyzetelemzést tartott és bemutatta a várható trendeket ifj. Becsey Zsolt vezető közgazdász.

– A lakosság megijedt – jelentette ki a szeptemberi adatok  alapján, de hozzátehetjük: az ijedtség azóta fokozódott. – Az adatok alapján nagyon nehéz idők jönnek. Az infláció tovább nő, emiatt csökken a vásárlóerő, lassul a gazdaság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!