Távmunka máshogyan

2022.09.08. 07:00

Változtak a home office szabályai, tatabányai ügyvéd segít eligazodni

A jogalkotó idén nyáron módosította a távmunka szabályait a Munka Törvénykönyvében. Erről kérdeztük dr. Becker Tibor ügyvédet, a Komárom-Esztergom Megyei Ügyvédi Kamara Elnökét.

Mórocz Károly
módosította a távmunka szabályait a Munka Törvénykönyvében. Erről kérdeztük dr. Becker Tibor ügyvédet,
dr. Becker Tibor ügyvéd segít eligazodni, a módosított szabályok között
Forrás: beküldött

– A munkavállalók és munkáltatók számára a jogszabály módosítása milyen új lehetőségeket biztosít a távmunkában?
– Ezt a lehetőséget a Munka Törvénykönyve már 2012 óta tartalmazta, azonban csak szűkebb alkalmazási területtel, elsősorban számítástechnikai eszköz útján végezhető munkakörökben. Ez a szemlélet a COVID-19 járvány okozta korlátozások hatására született veszélyhelyzeti rendeletekkel változott meg. A jogalkotó szélesebb körben biztosította az otthoni munkavégzés lehetőségét, ekkor még járványvédelmi okból, a személyes kontaktok csökkentése érdekében. A veszélyhelyzet megszűnésével június elsejétől módosították a Munka Törvénykönyvének távmunkavégzésre vonatkozó részét. Így bármilyen munkakör ellátható részben, vagy egészben otthonról, ha a munka jellege ezt lehetővé teszi.

– Van-e lehetőség arra, hogy a munkavállaló csak a munkaideje egy részében végezzen otthonról munkát?
– Igen, lehetséges, hogy egy héten néhány napot a munkavállaló a munkahelyén dolgozik, míg a hét fennmaradó munkanapjain otthonról dolgozik. Eltérő megállapodás hiányában távmunkavégzés esetén a munkavállaló a munkáltató telephelyén a tárgyévben legfeljebb a munkanapok egyharmada esetén végez munkát.

– Hogyan ellenőrizheti a munkáltató az otthoni munkavégzést?
– A munkáltató távmunkavégzés esetén az ellenőrzési jogát elsősorban távolról, számítástechnikai eszköz alkalmazásával gyakorolja. Nem jogellenes azonban az sem, ha a munkáltató az ellenőrzési jogát a távmunkavégzés helyszínén gyakorolja, de az ellenőrzés nem jelenthet a munkavállaló, valamint a home office helyeként szolgáló ingatlant használó más személy - különösen a munkavállaló családtagja - számára aránytalan terhet. Hangsúlyozni szükséges, hogy a munkáltató jogosan igényelheti a dolgozótól azt, hogy számoljon el az otthoni munkavégzés alatt elvégzett feladatairól, és a munkaidő-nyilvántartását is igényelheti.

– Az energiaárak drasztikus növekedésével megnőnek az otthoni munkavégzés rezsiköltségei is. Jogosan követelheti-e a dolgozó az igazoltan megnövekedett rezsiköltségét a munkáltatótól?
– A munkáltató valóban köteles megtéríteni a munkaviszony teljesítésével indokoltan felmerült költségét. Azt azonban igazolni lenne köteles, hogy konkrétan milyen költség kapcsolódik az otthoni munkavégzéshez, és ennek mekkora a mértéke. Nyilván elfogadható, hogy az otthon működtetett számítástechnikai eszközök áramfelvétele megjelenik a munkavállaló otthoni rezsiszámlájában. Ennek kompenzálása érdekében a jogalkotó lehetőséget biztosít a munkáltató részére, hogy az adóév első napján érvényes havi minimálbér 10 százalékának megfelelő összeget – ami 2022-ben havi 20 ezer forint – adómentes költségtérítésként havonta kifizesse a dolgozónak. A költségtérítés összege persze ennél kisebb, vagy akár ezt meghaladó is lehet a felek megállapodása alapján, de ez utóbbi esetben a fenti összeget meghaladó rész adó- és járulékfizetés alá esik.

Címkék#home office

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!