bezárás

2019.04.09. 16:58

115 év után dudaszóval búcsúzott a komáromi lengyár

115 év után bezár a komáromi lenfonógyár. Az üzemben egykor minden műszakváltást dudaszóval jelezték, az utolsó napon is ezzel a hagyománnyal búcsúzott az üzem.

Kovács László

Forrás: 24 Óra

Fotó: Kovács László

Április 9-én kedden délelőtt 10 órakor utoljára szólalt meg a komáromi lengyár kürtje. Egykoron reggel hat órakor, illetve délután kettőkor hallhattunk a munkaidő kezdetét, illetve végét jelző duda hangját. A mostani szokatlan időpontnak az volt a magyarázata, hogy a termelést 1904-ben kezdő cégnél az utolsó gép is megállt.

A lengyár a városközpontban épült fel. Kezdetben 120 munkásnak adott kenyérkereseti lehetőséget, a '70-es, '80-as években körülbelül ezren dolgoztak a vállalatnál, több felvidéki munkavállalát is naponta hoztak-vittek a buszok. A rendszerváltozás nehézségeit a tizenkilenc Buda-Flax üzemből kettő élte túl, a győri gyár és a komáromi. Mindkét gyár a privatizáció után magánszemélyek tulajdonába került.

Később a győri gyárat is felszámolták, így a komáromi lenfonógyár maradt Magyarország egyetlen lenipari létesítménye. Jelenlegi formájában 1992-től működött, elsősorban szövödei és műszaki célokra gyártottak lenfonalat. Az elmúlt években több mint kétszázan dolgoztak a cégnél, a létszám az utóbbi években folyamatosan csökkent.

A keddi utolsó „fújásra” körülbelül húszan várakoztak. Voltak, akik lehorgasztott fejjel álltak, néhányan emlékeket idéztek fel, akadtak, akik papírzsebkendővel törölgették szemeiket. A dudaszóval nem csak tőlük, hanem ahogy egyikük fogalmazott: a várostól és lakóitól is elköszönt a lengyár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!