bértárgyalás

2019.03.12. 22:30

Megegyeztek a bérekről a Wescastnál a sztrájk első napján

A cégnél háromnapos sztrájkot hirdettek a reggeli órákban, de az első nap végén sikerülét megegyezni. Az eredeti ajánlathoz képest 300 százalékkal magasabb órabért adott meg a cég a dolgozóinak.

Kemma.hu/MTI

Reggel nyolc órakor három napos sztrájk kezdődött a kínai tulajdonú Wescast Hungary Autóipari Zrt. 1200 dolgozót foglalkoztató  oroszlányi üzemében.

Forrás: Google Street View

Megegyezett a szakszervezet és a kipufogóöntvényeket készítő, kínai tulajdonú Wescast Hungary Autóipari Zrt. vezetése március 12-én kedden a cég oroszlányi üzemében. A Wescast és a Vasas szakszervezete a következőkben egyeztek meg: minden órabéres dolgozó egységesen bruttó 200 Ft/órás béremelést kap, akik nem órabéresek azok egységesen 34 ezer 800 forintos alap-béremelést kapnak.

A szakszervezet tájékoztatása szerint a munkáltató eredeti béremelési ajánlatának több mint háromszorosát érték el az összefogással. Ahogy korábban beszámoltunk, a dolgozók nem fogadták el a Wescast bruttó 65 forintos órabéremelési javaslatát. A munkavállalók egységesen, minden alkalmazottra nézve a négyszeresét kérték kezdeti követelésként, ami bruttó 70 ezer forintos fizetésemelést jelentett volna.

Mivel a tárgyalások keddig eredménytelenek voltak, kedd reggel nyolc órakor előre bejelentett, háromnaposra tervezett sztrájk kezdődött, amelyben az összes dolgozó részt vett. A munkabeszüntetés mind a három műszakot érintette és a munkások hétvégén sem mentek volna be a gyárba dolgozni.

Az üzemben a béremelés előtt az átlagos fizetés alig haladta meg a garantált bérminimumot, ami Oroszlány és környékének átlagához képest alacsony fizetésnek számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!