pályázat

2018.01.15. 08:08

Ezek a települések részesülnek a 16,8 milliárd forintból

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) nyújtotta pályázati lehetőséggel szűkebb hazánk kifejezetten jól sáfárkodott. Nem véletlen, hogy az operatív program első körében 16, 8 milliárd forint talált gazdára. A második körben pedig további csaknem 3,8 milliárd forintról írhattak alá támogatói szerződést a sikeresen pályázó önkormányzatokkal.

Petrik József

Több volt a megyeházában a modern, mint a szocreál

A megyeházán sajtótájékoztatót tartottak a TOP II. körének sikeres pályázatairól. Ezen túl, a bakonysárkányi óvoda építésére elnyert 200 millió forintos támogatási szerződését is most írták alá. Emellett bejelentették, hogy a kormányzat 350 millióval támogatja az Esztergom–Esztergom-Kertváros közötti kerékpárút létesítését.

Az eseményen megjelent a nyertes pályázatokat benyújtó települések képviseletében húsz polgármester, továbbá Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánybiztos és dr. Völner Pál megyei fejlesztési biztos, országgyűlési képviselők.

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke beszámolójában kiemelte, szűkebb hazánkba a TOP keretein belül immáron több mint 26 milliárd forint használható fel. A pályázat úgynevezett első körét kiváló eredménnyel, az elsők között zárta megyénk. Néhány százalékkal „túl” is pályázta magát a megye, de a megyei önkormányzat gyorsaságának, valamint országgyűlési képviselőink hathatós „közbenjárásának” köszönhetően ezt elfogadták a döntéshozók. Így nőtt a lehívható források keretösszege 25,9 milliárdról 26,2 milliárd forintra.

– Az ígéret földjéről most már a megvalósítás talajára „léphetünk” – fogalmazott Popovics György. – Megkezdődhet a tervek aprópénzre váltása, a támogatási szerződések aláírása után a közbeszerzés, majd a kivitelezés.

Dr. Völner Pál azt hangsúlyozta, hogy gyakorlatilag minden megyebeli pályázat sikeres volt. Egyebek mellett említést tett a zöld város program keretében megvalósuló dorogi, nyergesújfalui fejlesztésekről, az esztergomi Dobó-gimnázium – 544 milliós – komplex energetikai megújításáról.

Megyei fejlesztési „forintok”

A TOP teljes keretéből az 1-es számú választókerületbe 2,4 milliárd jut. A 2-esbe 10,1 milliárd, míg a 3-asba 12 milliárd. Ehhez jönnek még a megyei önkormányzat csaknem egymilliárdos saját fejlesztései.

A TOP II. körében 8,75 milliárd forint áll szűkebb hazánk rendelkezésére, amelyből pénteken kis híján 3,8 milliárd talált „gazdára”. Viszont a támogatott pályázatok I. köréből utoljára, de nem utolsósorban a bakonysárkányi új óvoda támogatási szerződésére került pecsét és aláírás.

Ezzel a 200 millió forintos fejlesztés, Ősz Ferenc polgármester szerint is, stratégiai jelentőségű a község életében. Az óvoda régi épületét az általános iskola „kapja”, amely így két osztályteremmel bővülhet.

Czunyiné dr. Bertalan Judit most, az eredményes pályázatok után sikeres megvalósítást kívánt a projektekben szereplő települési, intézményi fejlesztési tervekhez. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a Bakonyalja községeinek régi gondja oldódik meg a csapadékvíz-elvezetés korszerűsítésre nyert forrásoknak köszönhetően. Emellett szólt a jelentős intézményi korszerűsítésekről, valamint arról, hogy a települések fejlesztése határozott szinergiával működik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!