munkaerőhiány

2018.01.24. 06:33

Kevés a szakember, nem haladnak az építkezések

Egyre több helyen állnak le, vagy halasztódnak az építkezések a munkaerőhiány miatt. Mint megtudtuk, Komárom-Esztergom megyében sem túl rózsás a helyzet.

Várvizi Tamás

Az építőipar minden területén elkéne a munkaerő

Forrás: shutterstock

Az ingatlanberuházók „okosotthonokkal”, kedvezményes garázzsal, tárolóhelyekkel próbálják magukhoz édesgetni a vásárlókat országszerte, ám mindez mit sem ér, ha a munkaerőhiány gátat szab az építkezéseknek. Egy közelmúltban végzett felmérés szerint Magyarországon minden hetedik lakás átadása csúszásban van.

– Az utóbbi időben fellendülés tapasztalható az építőiparban az uniós pályázatoknak, a felpörgő ipari beruházásoknak, továbbá a tömeges családi és társasház építkezéseknek köszönhetően. Mindez természetesen több kivitelezőt, mérnököt és fizikai munkást is kíván – fogalmazott lapunknak Markos Anikó, a Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara elnöke. Mint mondta, emellett a kivándorlás is szerepet játszik a helyzet kialakulásában.

Az építőipar minden területén elkéne a munkaerő
Forrás: shutterstock

– Konkrét jelzés nem érkezett hozzánk arról, hogy építkezés leállt volna a megyében a munkaerőhiány miatt, az viszont megfigyelhető, hogy egy-egy kivitelező vállalkozás több helyen is dolgozik párhuzamosan, ezért lassabb ütemben haladnak a munkálatok – mondta.

Az elnök hangsúlyozta: azt javasolják, hogy az építkezni szándékozók időben egyeztessenek kivitelezővel és természetesen a terveket is hamarabb kell megrendelni.

Száfián István tatabányai építési vállalkozó csaknem húsz esztendeje dolgozik a szakmában, tíz emberrel tevékenykedik megyeszerte. Lapunknak elmondta, szűkebb hazánkban sem túl rózsás a helyzet.

– A munkaerőhiány tapasztalható Komárom-Esztergomban is, ám megjegyzendő: egyre több a feladat is. Utóbbi egyrészt az uniós pénzek által pörgetett építőiparnak, másrészt a családi otthonteremtési kedvezménynek (CSOK-nak) is köszönhető – fogalmazott a szakember, hozzátéve: ő is annyi munkát vállal, amennyit biztosan el tud végezni brigádjával.

Alacsonyak megyénkben az ingatlanárak

Az ingatlan.com szakportál a tavalyi év végén készített felmérést az eladó lakások kínálati négyzetméteráráról. Ez alapján elmondható, hogy a Dunántúlon Komárom-Esztergom megyében a legalacsonyabb az új ingatlanok négyzetméterenkénti ára, 340 ezer forint. A képzeletbeli rangsort a Dunántúlon Somogy vezeti, 536 ezerrel. A használt ingatlanoknál megyénk esetében a második legalacsonyabb az érték: 194 ezer forint/négyzetméter. A Dunántúlon e téren Győr-Moson-Sopron áll az élen, 329 ezer forintos négyzetméterenkénti áron. Országosan egyébként toronymagasan Budapesten a legmagasabbak az árak, a használt lakások négyzetmétere 517, míg az újaké 667 ezer forintba kerül.

Száfián István azt is elmondta: az építőipar valamennyi szegmensében tevékenykedő munkáskézre nagy szükség lenne, ácsra, burkolóra ugyanúgy, mint például festő-mázolóra és bádogosra.

Kérdésünkre, miszerint hogyan lehetne a munkaerőhiányon enyhíteni, az építési vállalkozó elmondta: a szakembereket kívánatos lenne pótolni, ám ezt már az oktatásnál el kell kezdeni, a fiatalokat pedig érdekeltté kell tenni abban, hogy szakmát (is) tanuljanak. Azokat ugyanis, akik már kivándoroltak a jobb megélhetés reményében, minden bizonnyal kis eséllyel lehet visszacsábítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!