Tudatos gazdáskodás

2017.10.24. 11:25

Mi köt össze halat, vadat, erdőt és vizeket? Hát Tata!

A nagy tatai halászfesztivál legrangosabb kísérő eseményeként megtartották a kétnapos I. Nemzetközi Halászati, Vadászati, Erdészeti, Vízjogi konferenciát.

Petrik József

Fotó: Hagymási Bence

A HA-VA-ER-VI nyitónapján már nagy volt az érdeklődés. Az esemény „háziasszonya”, Jenei Márta köszöntötte a megjelenteket, köztük Bencsik Jánost, a Tatai-medence országgyűlési képviselőjét és Michl József polgármestert, valamint a Pécsi Tudományegyetem professzorát, Kecskés Lászlót.

Michl József bevezetőjében reményét fejezte ki, hogy olyan új „dolgot” találtak ki, amelyből hagyomány lehet. Majd említést tett arról, miként „él együtt” Tata a természettel. 2010-ben Tata lett a biodiverzitás fővárosa, majd három évvel később Magyar Táj Díjat kapott.

– Hogy ilyen természeti környezetben élhetünk, nemcsak az elődökön múlott, hanem a ma itt élők tudatos gondolkodásán is – emelte ki a polgármester.

A Geszti Óvodások az eseményhez illő, kedves előadásukkal köszöntötték a résztvevőket és a vendégeket
Fotós: Hagymási Bence

Ezt követően arról szólt, hogy a halász, a vadász és az erdész „unokatestvéri” viszonyban vannak a városban. Az Öreg-tó halat ad, amelynek igyekeznek jó gazdái lenni. A vadászat és erdészet kapcsán az Agostyáni Arborétumot említette Tata első embere, illetve megjegyezte, hogy hazánk legnagyobb vadfeldolgozójának is az itteni ipari park ad otthont. Ez így együtt pedig már a biodiverzitáson is túlmutat.

Bencsik János, az Arany János-emlékévre utalva, „halat, vadat, s mi jó falat...” idézettel üdvözölte a megjelenteket, hangsúlyozva, hogy ez így együtt mind megtalálható a konferenciának helyet biztosító városban. Majd rámutatott arra, hogy a természeti erőforrásokkal nem csupán gazdálkodni kell, hanem „gazdáskodni” is, és markánsan meg kell vonni az épített és a természeti környezet határát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!