Kaland

2021.07.26. 07:05

Megtervezte a tökéletes nyaralókocsit a tatabányai lány és férje

A tatabányai származású Király Csenge a férjével, Vajkkal saját lakóautót tervezett. A feleség a Kemma.hu-nak elmesélte, milyen volt a tesztnyaralás.

Raffael Veronika

Forrás: Beküldött

Király Vajk és Király Csenge Szegeden élnek egyébként. A fiatal házasok vállalkozóként dolgoznak, most pedig a számos hátizsákos, nomád jellegű kalandtúra után nagyot álmodtak: saját tervek alapján egy lakóautót készítettek, melynek teszteléseként szomszédos országokat látogattak meg. A nyolcnapos kirándulásról a tatabányai származású feleség, Csenge mesélt nekünk.

– Szeretünk puritán körülmények között utazni. Egy pár éve hátizsákkal elmentünk Portugáliából Spanyolországba, egy Via Mariana nevű zarándokúton, ahol minden nap közösségi szálláson aludtunk. Nem áll távol tőlünk az egyszerűség elve, utazásainkon szeretünk minél közelebb kerülni a helyiekhez. A mi értelmezésünkben erre egy hotelben töltött hét nem alkalmas, testközelből ismerkedünk az adott ország kultúrájával. Szerettük volna Európát is úgy átutazni, hogy ne legyünk helyhez kötve a szállás miatt. Innen jött a csodajárgány ötlete – magyarázta a tatabányai származású fiatal lány.

– Több, mint egy éve tervezgetjük a lakóautós kirándulást, emellett azt is, hogy veszünk egy kilencszemélyes kisbuszt. Mielőtt erre sor került volna, Pinteresten és Youtube-videókon keresztül tájékozódtunk arról, hogyan és miképp lehet egy nagyobb belmagasságú furgont lakóautóvá alakítani. Habár vállalkozásban dolgozunk a férjemmel, Vajkkal, nekünk is véges az időnk, amit nyaralásra tudunk fordítani, így az átalakított járművet nem tudtuk volna teljességgel kihasználni.

Olyan megoldás kellett, amivel a nyaraláshoz és a munkánk során is hasznosítható autó állna a rendelkezésünkre.

Fél éve végül arra jutottunk, hogy mi lenne, ha egy át-, és visszaalakítható autót terveznénk. Először szkeptikus voltam, de egy alapos utánajárással tisztává vált, hogy a dolog létezik, sőt, még mi magunk is el tudunk készíteni egy nyaralójárgányt – emlékezett vissza Király Csenge.

Percek alatt lesz a kisbuszból szállás

– Ahhoz, hogy lakni tudjunk a kocsiban, egy dobozhoz hasonló, könnyű szerkezetű rendszert kellett az autó hátuljába telepítenünk, amiből fiókszerűen kihajtogatható egy ágy, egy minikonyha, és egy zuhanyzó is. A keretet egy szakember segítségével alumíniumból készíttettük, a faelemeket pedig lapszabászatban vágattuk méretre, és szereltük bele a keretbe. Itthon sajnos ilyen komplex, előregyártott szerkezetet nem árulnak, a külföldi árakat viszont nem engedhettük meg magunknak, így előre elkészített tervek alapján, a saját igényeinkre szabva – egyetlen csavar befúrása nélkül – készítettük el a saját „dobozunkat”.

Gyakorlatilag minden megvan benne, amire szükségünk van: hűtő, mosogató, kempingtűzhely és egy alvóhely.

Az egész csaknem másfél hónap alatt elkészült, segítségével pedig csaknem 15-20 perc alatt lakhatóvá válik az amúgy személyszállításra tervezett autó – részletezte Csenge.

– Az utazás előtt tervszerűen minden napra megbeszéltük, hogy hova szeretnénk eljutni. Ez egy napra lebontva úgy nézett ki, hogy reggel elindultunk, egy-két órát töltöttünk utazással, ez után leparkoltunk és várost nézni, vagy a tengerparthoz indultunk. Este aztán megint kocsiba ültünk, és mindig ügyeltünk arra, hogy a nap végére a megfelelő parkolóhelyen legyünk.

Minden este főztünk valamit vacsorára, utána pedig a felnyitott csomagtartó ajtajára erősített zuhanyfüggöny mögött tisztálkodtunk.

Sötétedés után bezárkóztunk az autóba és nagyon jókat aludtunk. Kempingekben, parkolóhelyeken álltunk meg éjszakára, ezeket a helyeket egy külföldi applikációval néztem ki. Vannak direkt kiépített, ingyenes parkolók, ahol csak éjszakáztunk, az áramot és a vizet a kempingekből szereztük – fedte fel az autós vakáció gyakorlatát.

Jól telt a szlovéniai villámlátogatás

A fiatal pár az indulás előtt módosítani kényszerült az útvonalon: a rossz időjárás miatt kihasználták a négy keres nyaralás első előnyét: a mobilitást.

– A próbatúrán nyolc nap állt rendelkezésünkre, első megállónak eredetileg szlovéniai Bledi-tavat szemeltük ki. Két nappal az indulás előtt megnéztem, milyen idő vár majd ott ránk. Kiderült, hogy el fog mosni minket az eső. Itt szembesültünk a mozgó szálloda első és legnagyobb hasznával, hiszen pillanatok alatt változtathatunk az úticélon. Előzetesen azt is kitaláltuk, hogy Szlovéniából, ez kis részt megnézve Horvátországba autózunk. Az előrejelzéseknek megfelelően előbbi országba térve folyamatosan menekültünk a felhők elől, úgy ütemezve a megállókat, hogy ne kapjon el minket az eső – idézte fel Csenge.

Tervük bevált. A határátlépés után Maribor városában kezdték a túrát, másnap pedig a Hell Cave elnevezést viselő cseppkőbarlangot fedezték fel.

– Nagy szerencsénkre kettőnkön kívül csak egy iskolás csoport volt, úgyhogy a helyi idegenvezetőtől egy VIP körbevezetést kaptunk a csaknem üres látványosságban. Ez után a sziklába vájt Predjama-várat látogattuk meg, majd a tengerpart felé vettük az irányt. Megnéztük Koper és Piran városát, ahol könnyű sétákon fedeztük fel a mediterrán belvárosokat – mesélt szlovéniai kalandjaikról.

Horvátországban mesés panoráma várta őket

– Szerencsére nagyon gyorsan át tudtunk kelni a határon. Horvátországban a legelső állomásunk az Isztriai-félszigeten található Porec volt, itt egy tengerparti séta után a naplementében gyönyörködtünk. Éjszakára is itt szálltunk meg. Ezt követően Rovinj-ben töltöttünk egy fél napot, ahol a kikötőben barangoltunk. Az autóba visszaülve aztán út közben egy forgatás miatt lezárásba futottunk bele. Úgy döntöttünk nem várakozunk, és egy ismeretlen torony felé vettük az irányt, így találtunk rá véletlenszerűen egy Bale nevet viselő kisvárosra.

Igazi mediterrán hangulatú ékszerdoboz volt.

Ez után az ókorban épült Pola, majd Krk szigete következett. A horvát megállókon lehetőség szerint strandoltunk, grilleztünk, az egyik ideiglenes szálláshelyünkön maga a tenger volt a hátsókertünk. Vonakodva, de végül hazafelé vettük az irányt, tudva, hogy ezúttal csak ennyire volt időnk – összegezte a lány.

Következő alkalommal németajkú vidékeket fedeznének fel

Hazaérve az autót hazaérve ülésesre alakították vissza Csengéék, akik természetesen nem szeretnének sokat várni arra, hogy újra lakhatásként szolgáljon. Hosszútávú terveik között egy nagyobb utazás szerepel, Ausztriát, Németországot és Svájcot vették célkeresztbe, visszafelé pedig megnézik majd a legutóbb kimaradó Bledi tavat is. Erre két-három hétnyi szabadidőt próbálnak majd kialakítani a párjával, hogy még a nyáron újra négy keréken nyaralhassanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!