hirdetés

2020.08.08. 07:11

Kiadó albérletek sűrűjében: a nyár végi roham

A szeptember az iskolakezdés ideje, évről-évre egyetemisták ezrei kezdik meg tanulmányaikat a fővárosban. Ezáltal nagyban megnő a kereslet az ingatlanok iránt. Mire figyeljen, milyen megoldást válasszon egy frissen a városba kerülő hallgató, ha kiadó albérletet keres?

(x)

 

A fővárosba özönló diákság számos opció közül választhat

Nyár végi nyüzsgés

Az ország egyetemvárosaiban hosszú évek óta tendencia a felvételi ponthatárok kihirdetése után megugró bérlői érdeklődés a kiadó albérletek iránt. Különösen igaz ez Budapestre, hiszen az intézmények számának és a város méreteinek köszönhetően szinte özönlenek a leendő hallgatók. Habár sokan választják az olcsóbb opciót és megpróbálnak valamelyik kollégiumba bejutni, egyre jellemzőbb trend a lakásbérlés.

Az albérletek kiadói számára ez természetesen jó hír, hiszen gyakorlatilag válogathatnak a jelentkezők közül, az ősz közeledtével pedig még nagyobb roham indul azon diákoknak köszönhetően, akik addig még nem akadtak rá a megfelelő lakásra. Ez az időszak tehát igencsak gyümölcsöző képet mutat az ingatlanpiacon. Amit azonban mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy ezen bérlői réteg számára talán mindennél fontosabb két faktor, az ár, illetve az elhelyezkedés.

Központilag is költséghatékonyan

A hallgatók, státuszukból fakadóan csak ritka esetben kenyérkeresők, így értelemszerűen az „albérlet kiadó” kifejezés mellett elsősorban az árat figyeli. A budapesti lakáspiacon számos kisebb garzon áll rendelkezésre kedvező áron és sok esetben ezek akár új építésű, modern lakok is lehetnek. Így azok számára, akik egyedül bérelnének, ez ideális opció lehet.

A másik megoldás, hogy egy nagyobb lakást szemelnek ki, amibe többen költöznek be, így a költségek is osztódnak. Az egyetemisták körében ez is teljes mértékben bevett szokás, hiszen egy ilyen „mikro-lakóközösség” meghatározó lehet a hallgatói évek alatt. A baráti kapcsolatokról és az ehhez kapcsolódó összejövetelekről nem is szólva, mely szintén a korszak sajátja.

A költségek mellett az elhelyezkedés lehet még döntő szempont a tanulók számára. Ezt alapvetően két szempont határozhatja meg: közel az egyetemhez, vagy valamilyen belvárosi központi részen találjanak kiadó albérletet. A belváros és az egyetemek környéke is bővelkedik ingatlanokban, a verseny azonban óriási, így nem árt időben ébredni.

Lakótársakkal a hétköznapok sem unalmasak

Cselekedjünk mielőbb

A nyár végének közeledtével a kiadó albérletekért folytatott versengés egyre kiélezettebbé válik, így érdemes már most rárepülni a számunkra szimpatikus hirdetésekre. Az interneten fellelhető kínálati bőség egyben áldás és átok, hiszen sokszor nehéz a döntés, ám ebben az időszakban nincs idő vacillálni.

Fontos, hogy megbízható és profi oldalakon kezdjük a keresést, hiszen egy egyetemista számára nem hónapokra, hanem minimum 3-5 évre keresünk otthont. Ez pedig nem kis feladat, így nem árt, ha olyanok szakértő segítségét vesszük igénybe, akik átéltek már jó néhány ilyen időszakot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!