zavar az avar!

2017.10.14. 06:51

Milliókba is kerülhet, ha csak úgy nekiáll avart égetni

A szabadtéri tüzek kialakulásának 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza. A veszélyt a száraz aljnövényzet és az avar jelenti, ami csapadékmentes időjárás esetén nagyon könnyen meggyulladhat. Az időnként jelentős kárral járó tüzek megelőzhetőek, ha tisztában vagyunk a szabadtéri égetés szabályaival.

Barcs Bence

– A száraz növényzet könnyebben lángra kap, könnyebben kialakulnak az erdő- és vegetációtüzek, melyek adott esetben ingatlanokat is veszélyeztethetnek. A legtöbb településen az önkormányzat végzi a zöldhulladék elszállítását, ennek időpontjáról náluk kell érdeklődni. A polgárok saját maguk legfeljebb komposztálást végezhetnek, amelynek során maradéktalanul elbomlanak a növényi részek – tudtuk meg Völgyi Ágnes katasztrófavédelmi szóvivőtől.

Rendelet szabályozza

2015. március 5-e óta belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt a település önkormányzata rendeletben engedélyezi, és akkor is csak az abban meghatározott időben. Ha az önkormányzat nem szabályozza a kerti zöldhulladék égetését, akkor az az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló belügyminisztériumi rendelet 225. paragrafusa értelmében tilos.

Irányított égetés

Külterületen a tarlótól és a vágott növényektől irányított égetéssel szabadulhatunk meg. Ezt a tevékenységet a munkálatok megkezdése előtt tíz nappal engedélyeztetni kell a helyi katasztrófavédelmi kirendeltséggel egy kérelem formájában, amelynek tartalmaznia kell:

  • a kérelmező nevét és címét,
  • az égetés pontos, földrajzi koordinátákkal vagy helyrajzi számmal megadott helyét,
  • az égetés megkezdésének és tervezett befejezésének időpontját (év, hónap, nap, óra, perc),
  • az irányított égetés indokát,
  • az égetéssel érintett terület nagyságát,
  • az égetés folyamatának pontos leírását,
  • az égetést végző személyek nevét, címét,
  • az égetés felügyeletét biztosító személy nevét és címét, mobiltelefonszámát,
  • a tűz továbbterjedésének megakadályozására tervezett intézkedéseket és
  • a helyszínen biztosított, a tűz továbbterjedésének megakadályozására készenlétben tartott eszközök felsorolását.
  • Egy kérelmen egy napra egy maximum 10 hektáros földterület égetése jelenthető be. Fontos tudnunk azonban, hogy tűzgyújtási tilalmi időszakban még égetési engedély birtokában sem szabad tüzet gyújtani.

    Ha szabad, akkor sem mindegy, hogyan

    Az engedély birtokában sem tüzelhetünk össze-vissza. Sose rakjunk például nagyobb tüzet, mint amekkorát folyamatos felügyelet alatt tudunk tartani, és ha feltámad a szél, azonnal hagyjuk abba az égetést, és oltsuk el a lángokat. Emellett mindig legyen a kezünk ügyében a tűz oltására alkalmas kéziszerszám, és gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról is.

    Ezeknek a szabályoknak a megszegése jókora, akár milliós nagyságrendű tűzvédelmi bírságot is maga után vonhat.

    – Ha valaki a tiltás ellenére a kertjében úgy éget zöldhulladékot, hogy azt nem engedélyezi önkormányzati rendelet, vagy nem a rendeletben meghatározott időben történik az égetés, 20 ezer forinttól 60 ezer forintig terjedő bírságra számíthat. Abban az esetben, ha az égetés külterületen, de a katasztrófavédelem engedélye nélkül történik, 50 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedő összeget kell megfizetni. Ha az égetés során akkora tűz keletkezik, ami miatt a tűzoltóknak be kell avatkozniuk, 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet a bírság – mondta Völgyi Ágnes.

    Ha kíváncsi, az elégetésén kívül mit kezdhet még a lehullott lombbal, olvassa el korábbi cikkünket is!

    Címkék#tűz#avar

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!