Mária Valéria

2023.09.22. 14:23

Videó: Esztergom csodás hídja is látható Szarka Tamás klipjében

Már több mint 17 ezer megtekintésnél jár a YouTube videómegosztó platformon Szarka Tamás legújabb dala, az Otthon vagyunk, melynek videoklipjében az esztergomi bazilika mellett a várost a szomszédos Párkánnyal és a Duna két oldalán élő magyarságot egymással összekötő Mária Valéria híd is szerepel.

Walczer Patrik

Szarka Tamás, háttérben az esztergomi Bazilika

A Kossuth-díjas felvidéki előadóművész, zeneszerző, költő Pozsonyból indulva fedezi fel és mutatja meg rajongóinak Felvidék gyönyörű helyszíneit, mint például Alsócsitárt – ahol a helyi zoboraljai népviseletbe öltözött asszonyokkal közösen énekel – vagy Galántát, Ipolyszalkát, Gombaszöget, Szepsit, Kassát és Krasznahorkát. Természetesen ha kizárólag a képi világot nézzük, akkor már így is egy remek útikalauzt láthatunk, de a sor nem teljes, hiszen a Ghymes együttes énekese Észak-Komáromnak és Párkánynak is szentel néhány másodpercnyi képkockát

Utóbbi város azért is fontos a vármegyénkben élők számára, mert Esztergom térségének lakói is szívesen időznek az egykori párkányi kompkikötőnél lévő sétányon, ahonnan talán a legszebb kilátás tárul a főszékesegyházra. Való igaz, hogy a híd újjáépítése előtt a bazilikára pillantva megnyugvásra leltek a magányra ítélt felvidéki emberek, akik egyszer titkon remélték, hogy újra élénk kapcsolatot ápolhatnak anyaországi barátaikkal, rokonaikkal. 

A dalt hallva joggal érezhetjük azt, hogy politikai csatározások ide vagy oda, a szlovákiai magyarok Trianon után több mint száz évvel igenis otthon vannak Felvidéken, rendületlenül őrzik magyarságukat és lehetnek lakóhelyük sokszínűségének őrzői.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában