Tisztújítás

2023.04.14. 13:13

Ilyés Ferenc váltja Kocsis Mátét a Magyar Kézilabda Szövetség élén

Ilyés Ferenc korábbi 229-szeres válogatott játékost választotta elnökké a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) küldöttgyűlése pénteken.

Ilyés Ferenc

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Dömötör Csaba

A tisztújításon a 150 küldöttből 140 volt jelen, közülük 139 szavazott az egyetlen jelöltként induló Ilyésre, egy pedig tartózkodott. Az elnök megbízatása öt évre szól.

Az előző elnök, Kocsis Máté szinte napra pontosan nyolc éve, 2015. április 17. óta irányította az MKSZ-t, de ezúttal nem indult újra a tisztségért.

A székelyudvarhelyi születésű és nevelésű 41 éves Ilyés 2000-ben igazolt Magyarországra, a Szeged és a Veszprém csapatát is két időszakban erősítette, megfordult Makón, illetve a német TBV Lemgo és a lengyel Wisla Plock együttesénél, majd 2016-tól 2021-ig Tatabányán szerepelt. A magyar bajnokságot háromszor, a Magyar Kupát és az EHF Kupát kétszer, a KEK-et egyszer nyerte meg. A válogatottban 2003 és 2019 között 229 mérkőzésen 502 gólt szerzett. Az olimpián 2004-ben Athénban és 2012-ben Londonban is negyedik volt, világbajnokságon a 2009-es ötödik helyezés a legjobb eredménye.

Visszavonulása óta a MOL Tatabánya KC klubmenedzsereként és az MKSZ határon túli magyar kézilabdáért felelős elnöki megbízottjaként dolgozott, illetve az Együtt növünk fel! alapítvány kuratóriumi elnökeként tevékenykedett.

Az MKSZ három alelnöki posztjából kettő az alapszabály módosításával megszűnt, a tisztséget a továbbiakban csak Pálinger Katalin tölti be. Az új elnökségnek Csermely Péter, Görbicz Anita, Hajdu János, Kirsner Erika, Kökény Beatrix, Nagy László, Oláh Sándor, Schuch Timuzsin és Tállay András a tagja.

ILYÉS Ferenc; KOCSIS Máté
A kézilabdaszövetség új és régi elnöke: Ilyés Ferenc és Kocsis Máté (b-j)
Fotós: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Ilyés Ferenc: nem egyéni ambíciók vezérelnek

Amikor a 2000-es évek legelején Székelyföldről az anyaországba érkeztem, kaptam egy óriási lehetőséget. Jó játékos akartam lenni és a magyar válogatottban szerepelni. Hosszú utat jártam be, de álmomban sem gondoltam, hogy egyszer az MKSZ elnöke lehetek

 - kezdte székfoglaló beszédét a korábbi 229-szeres válogatott balátlövő, akit 139 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett választott meg a tisztújító küldöttgyűlés.

Hozzátette, óriási megtiszteltetés, hogy két olimpián képviselhette hazáját, és a magyar válogatott csapatkapitánya lehetett. Rengeteget kapott a sportágtól, ebből szeretett volna minél többet visszaadni játékosként, majd klubvezetőként is, mostantól pedig az MKSZ elnökeként ugyanez a célja.

"Felemelő érzés, hogy a magyar kézilabdacsalád elnökké választott, de számomra ez a pozíció csupán egy titulus, amelynek lényege a sportág szolgálata. A mai nap és a következő öt év sem rólam szól, mert nem egyéni ambíciók vezérelnek, hanem az egész sportág, amelyben legfontosabb az együttműködés" - szögezte le Ilyés.

A legfontosabb feladatok felsorolását azzal kezdte, hogy a következő bő öt esztendőben két olimpia is lesz, a 2024-es és a 2028-as.

"Eredményeket ígérni nagyon nehéz. Megtanultam rövid klubvezetői pályafutásom alatt, hogy a pályán kívülről már nincs ráhatásunk a mérkőzésekre, de mindent meg fogunk tenni, hogy a férfiválogatott sikeresen megvívja az olimpiai selejtezőt jövő tavasszal, a női csapat pedig a lehető legjobban szerepeljen az idei olimpiai kvalifikációs világbajnokságon" - mondta az új elnök.

Az utánpótlás kérdéskörét érintve elárulta: szeretné, ha közösen megvizsgálnák a legfőbb feladatokat, hogy a képzőközpontokból, az akadémiákról és a klubokból olyan játékosok kerüljenek az NB I-be, az európai kupákba és a válogatottakba, akik felnőtt szinten is megállják a helyüket.

Az előző időszak Kocsis Máté vezetésével olyan lehetőségeket teremtett, amelyekért mindannyian köszönettel tartozunk. Ezzel az örökséggel kötelességünk jól sáfárkodni, és mindenképpen számítunk Kocsis Máté további segítségére is, hiszen tudjuk, hogy szeretett sportága a szívügye 

- fogalmazott.

Hangsúlyozta: már van hol, van kivel és van mivel kézilabdázni, ezalatt a csarnokokat, az egyesületeket, a csapatokat, a felszereléséket és a körülményeket értette, majd hozzáfűzte, van lehetőségük a magyar kézilabdázás fejlődéséért a határokon innen és túl a lehető legtöbbet megtenni.

A küldöttgyűlés utáni sajtótájékoztatón az új elnök az MTI kérdésére elmondta: amikor elődje január elején bejelentette, hogy nem jelölteti magát újra, akkor beszélt vele, és megvitatták, hogy ő lehetne az egyik jelölt.

"Bárkivel beszéltem kézilabdás berkekben, mindenki támogatott, a családom úgyszintén. Azt mondták, nagyon nagy feladat, de az én habitusomnak, hozzáállásomnak megfelel ez a pozíció. Senki nem akart eltántorítani" - hangsúlyozta.

Ilyés úgy fogalmazott, korábban is mindenkivel jóban volt, mindenhol minimum elfogadták, de lehet, hogy szerették is. Ezt szeretné kihasználni, mert együttműködés nélkül nem lehet eredményeket elérni. Elmondása szerint főállású elnök lesz, és minden munkanapját Budapesten tölti majd.

Mint rávilágított, a sportágat mindig a férfi és a női felnőtt válogatott szereplése alapján ítélik meg, ezért aktívan részt akar venni a menedzselésükben.
 

A Magyar Kézilabda Szövetség korábbi elnökei:

1933: Zsindely Ferenc
1933-1940: Hodászi Miklós
1940-1945: Bolner Pál
1945-1955: Fantó Jenő
1955-1964: Somogyi Béla
1964-1989: Varga József
1989-1991: Dobrovits Péter
1991-1993: Barcza Imre
1993-1995: Pősze Lajos
1996-2003: Benedek András
2003-2009: Kiss István
2009-2011: Sinka László
2011-2015: Vetési Iván
2015-2023: Kocsis Máté

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában