Tisztelet

2023.03.01. 12:33

Dokumentumfilm készül Törőcsik Andrásról

Dokumentumfilm készül Törőcsik Andrásról, az Újpest tavaly nyáron elhunyt legendás futballistájáról.

Törőcsik András portréja és urnája a labdarúgó temetésén az újpesti temetőben 2022. augusztus 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Szekeres Diána forgatókönyvíró-társrendező és Székely Miklós, a dokumentumfilm ötletgazdája és egyben producer-társrendezője az Arte Film közleményében kiemelték:

Minél több időt töltünk Törőcsik András életének tanulmányozásával, annál inkább érezzük küldetésünknek, hogy megszülessen ez a dokumentumfilm, ami elsősorban a világklasszis labdarúgó tehetségét és a benne megmutatkozó magyar futballstílust ünnepli.

A tájékoztatás kitér rá, hogy a sportág illusztris alakjának játékstílusa és pályaképe igazi futballtörténeti metszéspont. Pályaívében összesűrűsödik a magyar futballkultúra minden korszaka, a dicső múltjától, az éles töréspontján át az utóbbi évtizedek kevésbé sikeres ciklusáig.

TÖRÕCSIK András
Törőcsik András volt válogatott labdarúgó a 75 éves Dunai Antal olimpiai bajnok, ezüstcipős labdarúgó születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen az újpesti városházán 2018. március 21-én
Fotós: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Az újpesti közönségkedvenc az 1970-es évek második felében három bajnoki címet nyert a lila-fehérekkel, a nemzeti csapattal részt vett az 1978-as argentínai és az 1982-es spanyolországi világbajnokságon, 45 válogatott mérkőzésén 12 gólt szerzett.

Pályafutásában két esemény jelentett törést: az első vb-jén történt kiállítása, valamint 1979-es súlyos autóbalesete, amelyben megsérült a bal csípője, emiatt nem tudott eleget tenni a meghívásnak a világválogatottba.

Törőcsik András 2022. július 9-én, 67 esztendős korában hunyt el.   

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában