Ország-világ

2020.06.27. 19:25

Búcsúzott a Debrecen, nyert a Fradi, a bronzérem a Puskásé

Az OTP Bank Liga 33., utolsó fordulójában negyedik lett a Mezőkövesd, könnyedén nyert az Újpest és a Kisvárda is.

Debrecen, 2020. június 27. A paksi Könyves Norbert (b) és a debreceni Kundrák Norbert a labdarúgó OTP Bank Liga 33., utolsó fordulójában játszott Debreceni VSC – Paksi FC mérkõzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2020. június 27-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI / Czeglédi Zsolt

Fotó: Czeglédi Zsolt

Először bronzérmes a Puskás Akadémia

A Puskás Akadémia hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a vendég Budapest Honvédot szombaton, a labdarúgó OTP Bank Liga 33., utolsó fordulójában, ezzel megszerezte a harmadik helyet.

A felcsúti együttes története során először végzett a dobogón, ami egyben azt is jelenti, hogy a következő idényben indulhat az Európa-liga selejtezőjében.

Lendületesebben kezdte a mérkőzést a bronzéremre és ezzel a nemzetközi kupaindulásra hajtó Puskás Akadémia, mégis a vendégek szereztek vezetést a Costa Rica-i Mayron George révén, akinek ez volt az első NB I-es találata. Átvette a játék irányítását a Honvéd, a szünetig több veszélyes lehetősége is volt, a pihenőre azonban döntetlennel vonultak a csapatok, mert a 35. percben egy jobbról érkező beadás után Nagy Zsolt a kapuba fejelt.

A fordulást követően a felcsúti gárda igyekezett döntésre vinni a dolgot, sorra dolgozta ki a helyzeteket, de a befejezéseknél a játékosok pontatlanok voltak vagy Tujvel védett. A hajrára fordulva alábbhagyott mindkét együttes lelkesedése, így szinte a semmiből született meg a Puskás győztes gólja: Luciano Slagveer jobbról, éles szögből bombázott a jobb felső sarokba.

A lefújást követően felcsúti örömünnep kezdődött, a játékosok és a szakmai stáb tagjai pezsgőben úszva ünnepelték a történelmi sikert, a harmadik hely elérését, valamint az Európa-liga-szereplés lehetőségét, majd átvették a bronzérmeket Mészáros Lőrinc klubelnöktől.

Győzelemmel zárt a bajnok FTC, negyedik a Mezőkövesd

Az idény meglepetéscsapataként számon tartott Mezőkövesd 1-0-s vereséget szenvedett a bajnok Ferencváros vendégeként a labdarúgó OTP Bank Liga szombati 33., utolsó fordulójában, így negyedikként zárta a szezont, és nem indulhat az Európa-ligában.

A kövesdieknek több pontot kellett volna gyűjteniük a Groupama Arénában, mint amennyit az előttük egypontos előnnyel harmadik Puskás Akadémia szerez a párhuzamosan zajló mérkőzésen a vendég Budapest Honvéd ellen. Miután a felcsúti csapat 2-1-re legyőzte a fővárosi riválist, a Mezőkövesdnek az sem lett volna elég a bronzérem megszerzéséhez, ha nyer.

A Ferencváros ezzel a sikerrel hazai pályán veretlen maradt az idényben, sőt, saját stadionjában immár 54 mérkőzés, 2017 áprilisa óta nem talált legyőzőre az NB I-ben.

A meccs után az FTC játékosai megkapták aranyérmüket Csányi Sándortól, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökétől.

Az összecsapás előtt Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója külön köszöntötte Leandrót, aki ezen a meccsen lépett pályára utoljára a zöld-fehér együttesben. A brazil származású játékos 1999-ben mutatkozott be az NB I-ben.

Nagy lendülettel kezdett a küzdelembe a vendégcsapat, amelynek több gólszerzési lehetősége is adódott, ám ezekkel nem tudott élni. A Ferencváros a folytatásban átvette az irányítást, és a félidő hajrájában a mezőnyfölénye góllá is érett.

A fordulás után mintha ismét erőre kapott volna a Mezőkövesd, de Dibusz kapuját nem tudták bevenni Kuttor Atilla tanítványai, a vezetőedző nehezen is viselte a sikertelen próbálkozásokat. A hátralévő időben kevés igazán említésre méltó esemény történt a pályán, de a Ferencváros összességében megérdemelten tartotta otthon a három pontot, és toldotta meg egy meccsel a hosszú ideje tartó veretlenségi sorozatát.

Botrányos meccsen búcsúzott a Loki

A Debrecen kiesett a labdarúgó-bajnokság élvonalából, miután az OTP Bank Liga 33., utolsó fordulójában 1-1-es döntetlent játszott a vendég Pakssal, amely ezzel bennmaradt.

A Debrecen mezőnyfölényével telt a találkozó első negyedórája, a Paks jól szervezett védelmével szemben azonban komolyabb helyzetet nem tudtak kialakítani a hazaiak. A vendégek aztán teljesen váratlanul vezetést szereztek, és a folytatásban magabiztosan őrizték előnyüket, kontratámadásaikkal pedig többször is zavart okoztak a Loki védelmében.

A szünet után is a DVSC birtokolta többet a labdát, mezőnyfölénye azonban helyzetekben nem nyilvánult meg. A hazai esélyeket egy óriási kapushiba hozta vissza, a menteni igyekvő Rácz ugyanis nem találta el a labdát, Trujic pedig az üres kapuba gurított. A bennmaradáshoz a Debrecennek még egy gólt szereznie kellett volna.

A hajrában mindent egy lapra feltéve rohamozott is a házigazda, de Ferenczi lövése – már a hosszabbításban – a felső lécről a gólvonalra pattant, így maradt a döntetlen.

Rendõrök a pályán
Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

A lefújás után az elkeseredett debreceni szurkolók a pályára rohantak, és számonkérték a játékosokon a gyenge teljesítményt, többüket meglökték és megpróbálták lerángatni róluk a mezt.

A pályára berohant debreceni szurkolók
Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

A volt válogatott, debreceni Tőzsér Dániel pályafutása utolsó meccsét játszotta.

Könnyed győzelemmel biztosította bennmaradását az Újpest

Az utolsó, s már biztos kieső Kaposvár felett aratott sima győzelmével biztosította be élvonalbeli tagságát az Újpest a labdarúgó OTP Bank Liga szombati zárófordulójában.

A záróforduló előtt még az Újpest is veszélyeztetett volt, igaz, a lila-fehérek kieséséhez több, rendkívül meglepő eredménynek kellett volna születnie, többek között az egyik ilyen „feltétel” a már kiesett sereghajtó Kaposvár háromgólos sikere volt a Szusza Ferenc Stadionban. Tekintve, hogy a somogyiak az egész idényben négy pontot szereztek idegenben – egy győzelemmel és egy döntetlennel -, az Újpest-szurkolóknak nem kellett folyamatosan a többi mérkőzés eredményére figyelniük.

A legfontosabb kérdéseket gyorsan „le is rendezte” a lila-fehér csapat, amely a koronavírus-járványt követő újraindulás óta remeklő Simon Krisztián révén gyorsan vezetést szerzett, majd pillanatokkal a szünet előtt Novothny Soma találatával gyakorlatilag el is döntötte a három pont sorsát. A játékrész ráadásában a romokban heverő kaposvári védelem újra kapitulált, Simon sarokkal adott gólpasszt a csereként pályára lépett Bacsa Patriknak.

A fordulást követően sem lassított az Újpest, bő fél órával a befejezés előtt már öt volt a különbség, de a folytatásban – ugyan futószalagon érkeztek a hazai helyeztek – az eredmény már nem változott.

Miskolci győzelmével az élvonalban maradt a Kisvárda

A Kisvárda győzött szombaton a Diósgyőr vendégeként a labdarúgó OTP Bank Liga 33., utolsó fordulójában, ezzel kiharcolta a bennmaradást az élvonalban.

A találkozónak a Kisvárda szempontjából volt nagy tétje, mivel a vendégek – akik az élvonalban még sosem győzték le a Diósgyőrt – csak pontszerzés esetén vehették biztosra, hogy bennmaradnak az élvonalban. Menetközben az egy ponttal mögöttük álló Debrecent is figyelniük kellett, amely egyidejűleg a Paksot fogadta. A hatalmas tétet igazolva a Kisvárda a nyolcadik percben megszerezte a vezetést, mire a hat meccs óta nyeretlen DVTK rákapcsolt, és több ígéretes helyzetet alakított ki.

A játékvezető a 36. percben dörgés, villámlás és felhőszakadás miatt az öltözőbe rendelte a csapatokat, és csaknem negyedórás várakozás következett. A folytatásban Márkvárt remek szabadrúgása a keresztlécen csattant, majd a szünet előtt a Kisvárda egy szerencsés góllal növelte előnyét.

Térfélcsere után is a miskolci együttes kezdeményezett, hamarosan már tíz szögletnél tartott, de nem sikerült szépítenie. Visszaesett az iram, majd a hajrára ismét felpörögtek a csapatok, de több gól már nem esett, így a Kisvárda a következő szezonban is az élvonal tagja marad.

Félpályás góllal mentett pontot a ZTE a Fehérvár ellen

A hazai csapat kezdett lendületesebben, mégis a Fehérvár szerzett vezetést a mérkőzés elején. A zalaiakat nem vetette vissza a bekapott gól, továbbra is támadólag léptek fel, viszont a vendégek ellenakciói is veszélyesek voltak, Hodzic pedig közel járt a duplázáshoz, de a kapufa kisegítette a hazaiakat. A szünetig maradt a nyílt sisakos küzdelem, mindkét kapu előtt adódtak komoly helyzetek, a nagyobb lehetőségek a ZTE-hez fűződtek, de valamennyi kimaradt.

A kék-fehérek a második játékrészt is lendületesen kezdték, de ahogy az elsőben, úgy ezúttal is hiába vezettek ígéretes támadásokat, nem sikerült egyenlíteniük. Az idő múlásával a ZTE fölénye meddővé vált, hiába volt nála többet a labda, veszélyes szituációt egyre kevésbé tudott kialakítani, sőt, Demjénnek kellett többször nagyot védenie Futács próbálkozásainál. Ennek ellenére egy nagyszerű egyéni teljesítménynek köszönhetően összejött az egyenlítés, ugyanis a csereként beállt Babati előbb saját térfélen labdát szerzett, majd a felezővonalat átlépve egy remekül kivitelezett lövéssel átemelte a kissé kint álló Kovácsot.

A hajrában akár mindkét csapat megszerezhette volna a győzelmet, a ZTE-nél előbb Bőle hagyott ki fejjel egy ziccert, majd Mitrovic a bal kapufát találta telibe, a Fehérvár pedig harmadszor is lesgólt szerzett, de valamennyi alkalommal jól ítélt a bíró.

Forrás: MTI

Borítókép: a paksi Könyves Norbert (b) és a debreceni Kundrák Norbert a labdarúgó OTP Bank Liga 33., utolsó fordulójában játszott Debreceni VSC – Paksi FC mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2020. június 27-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!