Eb-selejtezők

2019.10.09. 11:15

Sok mindenről dönthet a mostani forduló

Az eredmények kedvezőtlen alakulása esetén a magyar és a walesi labdarúgó-válogatottnak is csak matematikai esélye maradna a kvalifikációra.

Podgorica, 2019. szeptember 6. Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a Montenegró – Magyarország barátságos labdarúgó-mérkõzésen Podgoricában 2019. szeptember 5-én. Montenegró 2-1-re gyõzött. MTI/EPA/Boris Pejovic

Forrás: MTI / EPA

Fotó: Boris Pejovic

Marco Rossi harmadik helyen álló együttese

akkor kerülne távol az Eb-részvétel kiharcolásától, ha kikap az esélyesebb, világbajnoki ezüstérmes Horvátország vendégeként, miközben a vele azonos pontszámmal álló Szlovákia hazai pályán felülmúlja Wales gárdáját.

Ez esetben az éllovas horvátok előnye négy, a második szlovákoké három pontra nőne a magyarokkal szemben úgy, hogy mindhárom válogatottnak már csak két mérkőzése marad hátra. Ráadásul a szlovákok megelőzése – a rosszabb egymás elleni eredmények miatt – csak úgy lenne lehetséges, ha az utolsó két körben kikapnának a horvátoktól, majd hazai pályán a sereghajtó Azerbajdzsánt sem tudnák legyőzni.

A szigetországiak számára szintén az „életben maradás” a tét Nagyszombatban, mert vereség esetén számukra is csak matematikai esély marad az Eb-indulást jelentő első két hely megszerzésére, mivel hátrányuk hatpontosra hízna a szlovákokkal szemben.

Amennyiben viszont Wales begyűjti a három pontot, teljesen nyílttá válna a küzdelem a csoport második helyéért, mert – a magyarok spliti vereségével számolva – három kilencpontos csapat lenne a horvátok mögött.

A magyarok esetleges bravúros szereplése pedig azt jelentené, hogy Dzsudzsákék előnyből várnák a hajrát. A nagyszombati döntetlen mind Wales, mind Magyarország számára reális esélyt hagyna a kijutásra abban a reményben, hogy a horvátok novemberben hazai pályán is felülmúlják a szlovákokat, s így akár a záró játéknapon a Wales-Magyarország találkozó dönthetne a kijutásról.

Az ezúttal szabadnapos azeriek már matematikailag sem végezhetnek az első két helyen.

Eb-selejtezők, E csoport, 7. játéknap:

csütörtök:

Horvátország-MAGYARORSZÁG, Split 20.45

Szlovákia-Wales, Nagyszombat 20.45

A csoport állása:

1. Horvátország 5 3 1 1 10- 5 10 pont

2. Szlovákia 5 3 – 2 9- 7 9

3. Magyarország 5 3 – 2 7- 6 9

4. Wales 4 2 – 2 4- 4 6

5. Azerbajdzsán 5 – 1 4 5-13 1

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorol.

A csoport további programja:

október 13.:

MAGYARORSZÁG-Azerbajdzsán, Groupama Aréna 18.00

Wales-Horvátország, Cardiff 20.45

november 16.:

Azerbajdzsán-Wales, Baku 18.00

Horvátország-Szlovákia, Rijeka 20.45

november 19.:

Wales-MAGYARORSZÁG, Cardiff 20.45

Szlovákia-Azerbajdzsán 20.45

Forrás: MTI

Borítókép: Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a Montenegró – Magyarország barátságos labdarúgó-mérkőzésen Podgoricában 2019. szeptember 5-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!