Szomorú vasárnap

2019.07.04. 23:00

Hatvanöt éve vesztette el a berni vb-döntőt az Aranycsapat

Bár a németek legyőzték a magyar válogatottat, azt nem tudták bebizonyítani, hogy jobbak nála.

Formation of Hungary's national football team prior to the 1954 FIFA World Cup final against Germany: Ferenc Puskas, Gyula Grosics, Gyula Lorant, Nandor Hidegkuti, Jozsef Bozsik, Jozsef Zakarias, Mihaly Lantos, Jenö Buzanski, Mihaly Toth, Sandor Kocsis and Zoltan Czibor.

Forrás: Schirner Sportfoto / dpa Picture-Alliance / AFP

A magyar labdarúgó-válogatott hatvanöt éve elvesztett berni világbajnoki döntőjére emlékezett csütörtökön az Aranycsapat Testület. Az ünnepségen id. Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke felidézte, hogy Németországban öt évvel ezelőtt a hatvanadik évfordulóra állami ünnepségsorozatot tartottak, mert ez a diadal számukra sorsfordító volt a második világháború után, ugyanis visszaadta nekik a nemzeti önbecsülésüket. „Ezzel szemben

Budapesten tüntetéssorozat kezdődött az elveszített döntő után,

amelynek elsődleges célpontja Sebes Gusztáv szövetségi kapitány és Puskás Ferenc volt” – emlékeztetett id. Lomnici Zoltán, aki elárulta, a tüntetők megdobálták a szakvezető ablakait is. Id. Lomnici arról is beszélt, hogy

a sportújságírók az Uruguay elleni elődöntőt választották az évszázad mérkőzésének, amelyen a magyarok hosszabbításban 4-2-re győzték le az akkor címvédő dél-amerikaiakat.

„Az Aranycsapatnak az 1956-os forradalom vetett véget, így a történelem elvette tőlünk az utána következő éveket” – zárta szavait id. Lomnici.

Bajkai István, az Aranycsapat Testület alelnöke arról beszélt, hogy valami megtört a legendás csapatban, amikor 2-0-s előnye után az NSZK a 19. percre egyenlített.

„Az a hit fogyhatott el, hogy meg tudják nyerni. A tudás és a küzdelem megvolt” – mondta a fideszes országgyűlési képviselő, aki kifejtette, a magyarok még így is jobbak voltak, noha végül vereséget szenvedtek. Úgy fogalmazott:

„Legyőzték az Aranycsapatot, de azt nem tudták bebizonyítani, hogy jobbak nála.”

Az Aranycsapat úgy várta a svájci világbajnokság 1954. július 4-én rendezett berni döntőjét, hogy 1950 májusa, az Ausztriától elszenvedett vereség óta nem kapott ki. Ellenfelét, az NSZK-t pedig a csoportkörben 8-3-ra legyőzte, ahogy Bajkai fogalmazott, „könnyedén, iskolázva”. A fináléban Puskás és Czibor Zoltán góljaival a nyolcadik percben már 2-0-ra vezetett, azonban a rivális tíz perc alatt egyenlített, majd Helmut Rahn a 84. percben a győztes gólt is megszerezte. A hátralévő időben Puskás ugyan másodszor betalált, de gólját nem adta meg a játékvezető, így az NSZK hatalmas meglepetésre 3-2-re győzött.

Borítóképünkön a magyar válogatott az 1954. július 4-i mérkőzésen Bernben: Puskás Ferenc, Grosics Gyula, Lóránt Gyula, Hidegkuti Nándor, Bozsik József, Zakariás József, Lantos Mihály, Buzánszky Jenő, Tóth Mihály, Kocsis Sándor és Czibor Zoltán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!