összegzés

2018.01.29. 22:04

Az elmúlt évek sportsikereit is bemutatja a Hajrá, magyarok! kiadvány

A most megjelent kiadvány az elmúlt nyolc évben a sport, a sportpolitika területén elért eredményeket összegzi.

Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott – aki a kiadásért és a szerkesztésért is felelős – a hétfői bemutatón emlékeztetett: a kormány három célt tűzött ki a sportban, miszerint a fiatalok napi szinten sportoljanak, hogy Magyarország minél több nagy presztízsű sportesemény házigazdája legyen és hogy a sportoláshoz megfelelő, modern infrastruktúra álljon rendelkezésre.

Hozzátette: felmérések alapján minden sportra fordított egy forint két forint megtakarítást eredményez az egészségügyben. Ahogy fogalmazott,

a Hajrá, magyarok! bemutatja az elmúlt nyolc év közösen elért eredményeit, s egyben köszönet a versenyzőknek, edzőknek, pedagógusoknak, szurkolóknak és sportújságíróknak az elvégzett munkáért.

Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár hangsúlyozta: a kormány felismerte, hogy a sport az élet minden szegmensére kihat, s ezért nemzetstratégiai ágazatként kezeli ezt a területet. A 2010 óta elért eredmények közül példaként említette a versenyengedéllyel rendelkezők számának ugrásszerű növekedését (2010: 242 ezer, 2017: több mint 500 ezer), a támogatott sportesemények számát (2010: 35, 2017: 113) és az infrastruktúra fejlődését. Kiemelte, hogy

a versenyengedéllyel rendelkezők több mint fele utánpótlás korú, s a mindennapos testnevelés bevezetésével ma már 1,2 millió gyerek mozog naponta legalább 45 percet.

Emlékeztetett még a tavalyi év nagy hazai sporteseményeire, a vizes világbajnokságra, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra és a cselgáncs-vb-re, és kijelentette: Magyarország igazi sportnemzet, s a sport közös nemzeti ügy.

Vári Attila, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, a miniszterelnöki kabinetiroda szakértője azt mondta, megható számára a bemutató helyszíne, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, amely tele van emlékekkel. Szerinte ez a kiadvány is ezen relikviák közé fog tartozni, mert az általa bemutatott időszak történelmi a magyar sportban, miután ennyi sportfejlesztés korábban soha nem volt még az ország történetében. Egyben bejelentette: februárban és márciusban országjárásra indulnak Szabó Tündével és Sárfalvi Péter helyettes államtitkárral, minden megyei jogú városba ellátogatnak, hogy a lehető legtöbb helyre eljusson a Hajrá, magyarok! és hogy folytassák a párbeszédet a sportszakemberekkel, a pedagógusokkal, a versenyzőkkel.

Kiemelte: rengeteg dolog van még, amit szeretnének megvalósítani a gyerekek rendszeres sportolása, a létesítmények és a versenyrendezés területén.

A bemutatón elhangzott, hogy a 100 ezer példányban megjelenő, 36 oldalas kiadvány terjesztésében a Nemzeti Sport is főszerepet vállal.

A Hajrá, magyarok! kiadvány ezen a linken is elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!