megtérülő fejlesztések

2017.08.03. 15:03

Szeneczey: A világbajnokság közös siker

A 17. vizes világbajnokság miatt Budapestre látogató csaknem 400 ezer ember többet kapott, mint amennyit várt, így a szervezők elérték a céljukat – jelentette ki a városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes.

Szeneczey Balázs azt mondta, hogy mintegy 20 milliárd forintba kerültek a fejlesztések, ebből 8,2 milliárdot a kormányzat állt, a többit a fővárosi önkormányzat.

A vb-t „mindannyiunk közös sikerének” nevezte, amelynek legeklatánsabb példája szerinte az, ami a Margitszigeten történt az utóbbi egy-két évben.

Kifejtette: kiépítették a sziget teljes csatornázottságát, valamint megoldották a csapadék és a talajvíz elvezetését. Teljes növényrekonstrukciót hajtottak végre, 1690 fát érintően, több mint 46 ezer négyzetméteren új a gyep, 92 ezer négyzetméteren pedig felújították azt. Bővítették a japán- és a rózsakertet. Hozzátette, hogy a szökőkútnál fényjátékot alakítottak ki, illetve új játszóteret is építettek tizenöt játszótéri és nyolc fitneszelemmel.

Nem a vizes vb-re tekintettel, de még annak kezdete előtt átadták a felújított Palatinus Strandfürdőt, a létesítmény már egész évben látogatható – mondta.

Kitért arra, hogy a Mol BuBi (Budapest Bicikli) rendszerét, amelyet 2014 tavaszán vezettek be, a margitszigeti állomással bővítették. Több lett a kerékpártároló és a hulladékgyűjtő, vandálbiztos pihenőágyakat, ülőbútorokat, árnyékolókat tettek elérhetővé. Új információs táblákat helyeztek ki mind a látványosságokról, mind a növényekről. Fejlesztették a közösségi tereket, a közvilágítási hálózatot, a Margitsziget északi és déli végén egyaránt új illemhelyet alakítottak ki.

Nemcsak a sziget gerincútját újították fel, hanem a Róbert Károly körutat, a Népfürdő utcát, a Vizafogó utcát, a Kárpát utcát, a Rákos-patakon átívelő gyalogoshidat és a pesti alsó rakpartot is, amelyet szintén növényesítettek. A Margit híd és a Parlament között folytatják a sétálóutak kialakítását – jegyezte meg a főpolgármester-helyettes.

A Margitsziget északi részén található parkolót pedig 404-ről 446 férőhelyesre bővítették – sorolta Szeneczey Balázs.

Szántó Éva, a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: 2300 sportoló és 2500 önkéntes vett részt a világbajnokságon, és Magyarország házigazdaként „jelesre vizsgázott”, mindössze két év alatt a világ eddigi legjobb vizes vb-jét szervezte meg.

Az igazgató szerint a versenysorozat jelentősen hatott az országimázsra, ráadásul még nem is értek véget az események, jövő hétfőn kezdődik ugyanis a 17. FINA Masters-világbajnokság, amelyre 12 ezer résztvevő regisztrált a világ minden tájáról.

Magyarországot azonban már most „felhelyezték a térképre” – jelentette ki.

(Borítókép: MTI Fotó / Szigetváry Zsolt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!