Hajrá!

2017.07.14. 12:42

Elrajtolt a vizes vb, este lesz a megnyitó

Címkék#vizes vb

Megkezdődött hazánk eddigi legnagyobb sporteseménye, a 17. FINA vizes világbajnokság, amelynek két nyitóünnepsége is lesz: péntek este 9-kor Budapesten és szombat délelőtt Balatonfüreden.

Rekordnak számít, hogy több mint 200 ország versenyzői vesznek részt a pénteken kezdődő magyarországi 17. FINA vizes világbajnokságon – jelentette be Borsa Miklós, a Bp2017 Nonprofit Kft. szóvivője a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. Hozzátette: a július 30-ig tartó elit vb-re 2400 versenyző és 1600 akkreditált kísérő érkezik, míg az augusztus 7. és 20. között sorra kerülő masters vb-re 12 ezer nevezés futott be.

A szóvivő kiemelte, hogy a vb-nek két, ingyenesen megtekinthető megnyitója lesz, az egyik pénteken 21 órától Budapesten, a Hotel Intercontinental előtti pesti Duna parton, a másik szombaton délelőtt Balatonfüreden.

Teljes légtérzár: drónozni is tilos lesz

Péntek este a fővárosi megnyitó idején a környéken teljes légtér- és hajózárat rendelnek el, így a drónozás is tilos lesz. A rendezvény miatt a belvárosban pénteken 18 órától szombaton hajnali 4-ig jelentős forgalmi korlátozásokra lehet számítani, ezért az érdeklődőket arra kérte, hogy tömegközlekedési eszközökkel, vagy kerékpárral érkezzenek, legalább egy órával a kezdés előtt.

A budapesti megnyitó egy 120 perces, összmagyar művészeti előadás lesz, ezer fellépővel, köztük ötszáz táncossal, 150 modellel, önkéntesekkel, sportolókkal és magyar olimpiai bajnokokkal.

A megnyitó a víz, az élet, a víz és a sport, a víz és Magyarország kapcsolata köré lesz felépítve. Lesz fényfestés, tűzijáték, szökőkutak és lesznek programozott drónok is.

A technikai háttérért egyébként ugyanaz a cég, az ECA2 felel majd, amely a pekingi olimpia megnyitóján már bemutatta tudását. „Ami itt péntek este lesz, azt Európában eddig még sohasem lehetett látni” – emelte ki Borsa Miklós.

Rendezés – rekordidő alatt

Magyarország Mexikó visszalépése után „beugróként” rendezi meg a világbajnokságot, ezzel mindenképpen rekordot dönt – fogalmazott tegnapi sajtótájékoztatóján Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A miniszter közölte, az ország új létesítmények megépítésével és számos felújításával készült a sporteseményre. Az új létesítmények megépítésére és a magyar vizes sportok támogatására mintegy 85 milliárd forintot költöttek – tette hozzá.

Szerinte a magyar vizes sport ilyen infrastrukturális beruházásokat nem kapott az elmúlt években.

Lázár János mindenkitől nagyvonalúságot kért és azt, hogy a sikernek drukkoljanak és a sikerhez segítsék hozzá a magyar sportolókat. Elmondta, közel 100 magyar sportoló indul a versenyeken, úszásban minden számban indul magyar versenyző a vb-k történetében először.

Sikerekre számítanak a magyarok

A magyarok 83 százaléka sikeres szereplést vár a pénteken kezdődő budapesti vizes világbajnokságon – derült ki a Kutatópont közvélemény-kutatásából. A vizsgálat szerint ráadásul az emberek 90%-a hallott az eseményről, és mindössze a válaszadók töredéke (6 százalék) gondolta azt, hogy sikertelen lesz (a maradék 11 százalék nem tudta ezt megítélni). A többség (59 százalék) szervezés szempontjából is sikerre számít – tették hozzá.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a sportolókat is méltatta:

„Bízunk abban, hogy ez a néhány előttünk álló hét a magyar sportélet aranybetűs időszakaként fog bevonulni Magyarország sporttörténetébe. A magyar sportolóknak azt kívánjuk, hogy a hazai közönség biztatása olyan többleterőt adjon nekik, amellyel csodálatos teljesítményt nyújthatnak”

- fogalmaz közleményében a MOB.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!