Szélesvásznú történelem

2024.06.01. 15:28

Emlékszik még A szeleburdi család-ra? (videó)

A Hír TV Szélesvásznú történelem című műsorában az 1981-ben indult A szeleburdi család című film szereplője, a Faragó papát alakító Ernyey Béla volt a vendég.

MW

Forrás: NFI

A Hír TV Szélesvásznú történelem című műsorában Csatári Bence és Zavaros Eszter ezúttal Ernyey Bélát látta vendégül, aki Drahota Andreával együtt a Faragó szülőket alakította Palásthy György 1981-es A szeleburdi család című filmjében. 

A háromgyermekes Faragó család kinőtte a kicsi belvárosi bérlakást, kertes házba szeretnének költözni, hogy a gyerekeknek is legyen hova áthívni a barátokat, futkorászni, játszani, állatot nevelni. Nem mintha jelenlegi körülményeik visszatartanák őket ettől, a Faragó lakásban néha még a szülők sem tudják megkülönböztetni sajátjaikat a szomszéd gyerekektől. Az állandó zsivajt rossz szemmel néző Belviziék mérgükben fel is jelentenék a családot, miközben egyedül szomorkodó kislányuk irigykedve figyeli a szomszédok vidám életét gyönyörű, ámde magányos gyerekszobájából. Faragóék megnéznek egy eladó házat, de az ára gyorsan kijózanítja őket. Ha az apa befejezi az évek óta írt könyvét, talán kap érte annyi pénzt, hogy megvalósíthassák álmukat.

A szeleburdi család színesíti a szocialista szürkeséget

A 80-as évek magyar szocialista világának egyik égető problémája a filmekben is többször feltűnő lakáshiány volt, ami a városi lakosság folyamatos növekedése miatt vált általánossá Magyarországon.

A jelenséget olyan filmek ragadták meg, mint a Moziklip, az Ajándék ez a nap, vagy a Könnyű testi sértés - olvasható a Magyar Nemzet cikkében

A lakáskérdés Palásthy György filmjében is központi szerepet kap, az értelmiségi családnak az esélyei valójában elég kilátástalanok egy nagyobb házra, amit nem könnyít meg az értelmiségi lét általános anyagi megbecsültségének hiánya, és a feljelentéssel fenyegetőző, mindent halló, mindent látó házsártos szomszédok sem.

A szeleburdi család azonban jelentősen eltér ezektől a fajsúlyos filmektől azzal, hogy a gyermeki lét színes lencséjén keresztül szűri meg a szocialista valóságot, klasszikus ifjúsági filmes attitűddel vizsgálódik, a felnőtt világ problémái csupán halványan szűrődnek be a teknősbékák, aranyhörcsögök és papagájok népesítette izgalmas gyermekvilágba.

"Palásthynak hihetetlen érdemei voltak, olyan szinten tudta meggyőzően átbokszolni az ötletét. Azt mondta, hogy ez egy gyerekfilm. Na most a gyerekfilm leple alatt egy csomó olyasmi is történt, ami egy felnőttek által játszott filmnél biztosan nem ment volna át" – dicsérte Ernyey Béla a film íróját és rendezőjét. Palásthy György pályafutása során rengeteg más műfajban is kipróbálta magát, ma mégis gyerek- és ifjúsági filmjei a legismertebbek.

A szeleburdi családot Bálint Ágnes népszerű regénye alapján írta a rendező, emellett olyan ifjúsági klasszikusok is kötődnek a nevéhez, mint a Hahó, Öcsi! és az Égigérő fű – olvasható az Alap filmek oldalán.

Csatári Bence a film egyik ikonikus jelenetéről kérdezte a színművészt, melyben a munkában elmerülő, a gyerekektől idegileg igencsak megterhelt Faragó papa szórakozottan maga mögé hajít egy kávéscsészét. A jelenetet csak egyszer vették fel, mivel nem volt elég összetörni való edény, de a színész szerint egyébként is igaz a mondás, hogy az első felvétel általában a legjobb.

"Ha rágörcsöl az ember, hogy jobb legyen, akkor már abban a pillanatban nem jobb. Másodszor pedig beleun. Tehát a színész egyszerű állat – szoktam mondani –, kap egy impulzust, és ha azt az impulzust jól tudja kezelni, akkor abból egy ilyen siker lesz, ami örök érvényű. A másik oldalon pedig, hogy ha beleun, akkor lesz belőle egy unott gyakorlat, amit a néző sem hisz el" – ecsetelte tapasztalatait Ernyey Béla. 

A Faragó család kalandjai a 80-as évek legvégén újabb filmben folytatódtak, a teljesen új szereposztással rendelkező A szeleburdi vakáció azonban kevésbé lett ismert, mint nagy elődje. A film érdekessége, hogy a fontosabb szereplők közül egyedül Balázs Péter tért vissza Belvizi úr szerepében, az első rész gyereksztárjai, Ullmann Mónika vagy Ábel Anita időközben kinőttek a kisgyerek szerepekből, Drahota Andreát és Ernyey Bélát pedig Kiss Mari és Benedek Miklós váltotta a szülők szerepében.

A szeleburdi család szombat este 20 órától lesz látható a Hír TV műsorán, a  Szélesvásznú történelem aktuális része 22 órakor kerül adásba. Az ismétléseket másnap 11 és 13 órakor tekinthetjük meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!