Korcs

2023.12.08. 08:00

Új dalban élvezhetjük a Góbé fúziós folkját (videó)

Rendhagyó formában szólal meg a Góbé zenekar új lemezén a Korcs című daluk. Az egyedi hangzásvilágáról ismert, folklór alapú populáris zenét játszó együttes legújabb koncertlemeze december 15-én jelenik meg, 20-án pedig élőben is hallhatjuk a dalokat a Gödör Klubban.

MW

A Góbé zenekar tagjai

Forrás: Góbé zenekar

A most bemutatott Korcs már a második dal, amelyet hallhatunk a Góbé jövő héten érkező koncertlemezéről, melynek felvételeit 15. születésnapján rögzítette a csapat a Müpában. A műfajokon átívelő dallamvilág és a stílusok mesteri ötvözése jellemző a Góbéra: a most megjelenő Korcs című dal átdolgozott formában, egy fúvós kvartett és egy ütős közreműködésével szólal meg. Pontosan úgy, ahogy az együttes Müpa-beli születésnapi koncertjén tavaly elhangzott.

– Kitaláltuk, hogy 15. születésnapunkra meglepjük magunkat és közönségünket egy nagyszabású koncerttel a Müpában. Ehhez rengeteg közreműködőt is felkértünk, és két felvonásosra terveztük. Ráadásul ennek a második részét ki is akartuk adni live felvételként… Azt gondoltam, nem vagyunk normálisok! Ennek ellenére ezt végig vittük, és megfejeltük azzal, hogy különleges formát is adunk neki bakelit formában. Sok erő, munka és odafigyelés kellett a próbák egyeztetéséhez, háttérmunkák terén, szólamok megírásához és sorolhatnám, szóval hatalmas pacsi a zenekarnak! ‒ mondta Várai Áron, a Góbé énekese arról, hogy mekkora vállalkozást jelentett számukra a koncert.

A 2007-ben alakult Góbé pályafutásának egyik csúcspontja volt a tavalyi Müpa-koncert, amelyen a korábbi dalaik mellett 2022-ben megjelent Élem című nagylemezük számos felvételét is hallhatta a közönség.

Hegyi Zoltán, a Góbé nagybőgőse hozzátette, a Korcs már eredeti formájában is az egyik kedvenc dala az Élem című lemezükről.

Szinte az egész dal egy nagyon egyszerű hiphop lüktetésben mozog, persze rengeteg kiállással, ritmikai töréssel megtűzdelve, amibe belesimulva viszont a különböző tekerő riffek egyfajta Black sails-es fantasy-szerű atmoszférát teremtenek

– fejtette ki a dalról.

A Góbé klasszikus zenei képzettséggel is rendelkező tagjai a kezdetektől fogva szívesen kísérleteztek a stílusokkal. Az autentikus népzene mellett olyan folklór alapú populáris zenét játszanak, amely Kodály Zoltán és Bartók Béla nyomán eredeti formájukban hagyja meg a felhasznált népdalokat és táncdallamokat, csak más, egyedi világot teremt köréjük különböző könnyűzenei stílusokból. Egyik céljuk ezzel, hogy segítsenek közelebb hozni a magyarokhoz a népzenét, azt a zenei kultúrát, amely a populáris dalaik mögött van. Mindebből adódóan a népzene és a műzene kapcsolatával is foglalkoznak: 2021-ben megjelent, Bartók 44 duó hegedűre népzenei forrásanyagokkal című duplalemezük Fonogram-díjat is kapott.

A Korcs című dalt itt tudja meghallgatni:

Az együttes tradicionális hangzást más stílusokkal keverő „népi popzenéjét” jövő héten élőben is élvezhetik a rajongók. A Góbé 15 – Müpa live koncertlemezt december 20-án, 19:30-kor a budapesti Gödör Klubban tartott fellépés után már kézbe is lehet venni, a koncert után pedig táncház veszi kezdetét moldvai és páros táncokkal. Az est vendége a Zajnal lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában