Fókuszban

2023.08.23. 17:23

Meghirdették Magyarország legnagyobb fotópályázatát (videó)

Ötödik alkalommal indult el a Magyarország 365 pályázat, amelyre immár öt kategóriában várják a professzionális és amatőr fotográfusok felvételeit augusztus 23-tól egészen október 23. éjfélig.

MW

A Magyarország 365 néhány év alatt az ország legnagyobb fotópályázatává nőtte ki magát, amelyre 2019 óta 120 ezer képet küldtek be a pályázók – emlékeztetett a kezdeményezés szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.
Dömötör Csaba hozzátette, mindez önmagában is bizonyítja:

 nagy igény van arra, hogy fotók segítségével is bemutathassák Magyarország büszkeségeit.

Az idei kiírás újdonsága, hogy az eddigi kategóriák - Természet és táj, Épített és tárgyi örökség, valamint Életképek - mellett további kettőben is lehet képeket küldeni, így immár Portré és Streetfotó kategóriában is nevezhetnek a fotográfusok – jelentette be.

Hosszabb lesz a pályázati időszak is: szerdától egészen október 23. éjfélig várják a felvételeket fotopalyazat.mo365.hu honlapon, ahol már elérhető a részletes kiírás is – közölte.

Dömötör Csaba hangsúlyozta, hogy a Magyarország 365 sokkal több, mint egy egyszerű fotópályázat. Az elmúlt években ugyanis rengeteg értékes alkotás született, ezeket pedig a lehető legszélesebb nyilvánossággal szeretnék megismertetni. Ezért a pályázat eddigi legjobb fotóiból a könyvesboltokban is kapható album jelenik meg, és bizonyos alkotásokat – ha ehhez a készítő is hozzájárul – egy online galériában is meg lehet majd vásárolni.

Mint hozzáfűzte, a Magyarország 365 „kinőtte” az eddigi kereteket, ezért a továbbiakban külön szakmai stáb dolgozik a pályázat és a kapcsolódó programok szervezésén a Batthyány Lajos Alapítvány és a Magyar Örökség Kezdeményezés Nonprofit Kft. koordinálásában, a kormányzat további támogatásával.

Kaiser Ottó, a pályázat zsűrijének elnöke elmondta, hogy az új kiírás célja megegyezik az eddigiekkel: megmutatni, amire Magyarországon büszkék az emberek.

KAISER Ottó
Kaiser Ottó fotográfus, a zsűri elnöke a Magyarország 365 fotópályázat meghirdetése alkalmából tartott sajtótájékoztatón a Kossuth téren 2023. augusztus 23-án
Fotó: Hegedüs Róbert / Forrás: MTI

Ennek érdekében bővül a Magyarország 365 zsűrije is: 

Kaiser Ottó elnök és Keleti Éva, Haris László, Potyó Imre, valamint Rizsavi Tamás zsűritagok mellé Szalontai Ábel fotográfus, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) adjunktusa és Kurucz Árpád fotográfus érkeznek a testületbe.

A Magyarország 365 „eddigi legprofesszionálisabb zsűrije” lesz a biztosíték arra, hogy minden pályázó minden beküldött felvételét alaposan kiértékelik majd - hangsúlyozta Kaiser Ottó.

Dömötör Csaba az MTI kérdésére elmondta, a kategóriagyőztesek díja nettó 2 millió forint; a második helyezetteket 1 millió forintos, a harmadik helyezetteket 500 ezer forintos díjjal jutalmazzák. Újdonságként a zsűri is odaítél egy különdíjat, ennek értéke 2 millió forint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában