Mesterek a vár fokán

2023.08.15. 10:46

A Hagyományok Háza is várja az érdeklődőket a Mesterségek Ünnepén

Idén 37. alkalommal rendezik meg Szent István napi programsorozatot kísérő rendezvényt a Budai Várban augusztus 18–20. között. A Hagyományok Háza 2000 óta van jelen az ünnepségen, amelyre idén is gazdag programkínálattal készülnek. A részleteket Zsille Dóra, kulturális szervező osztja meg.

MW

A Hagyományok Háza is részt vesz a Mesterségek ünnepén

Forrás: Hagyományok Háza

Fotó: Gabor Dusa

A Budai Várban a Mesterségek Ünnepén a Honvédszobor előtti területen rendezkedik majd be a Hagyományok Háza stábja. 

Nem titkolt célunk, hogy az intézmény programjaiból nyújtsunk egy kis ízelítőt. Idén is a kézművesek állnak a középpontban. Egy újdonsággal is szolgálunk: Mesterutak? Út a mesterekhez? címmel a Hagyományok Házában dolgozó kézműves mesterekkel naponta három alkalommal rendezünk beszélgetést a színpadon

– mondta Zsille Dóra kulturális szervező, majd hozzátette:

Ezeken a bemutatkozásokon a mesterek az életpályájukat tárják a hallgatóság elé; miért is választották egykor az adott szakmát, hogyan tekintenek vissza munkásságukra, s tudásukat miként tudják másokkal is megosztani a modern világunkban.

A gyermekprogramokra neves előadókat kértek fel szerepelni. Többek között Navratil Andrea, Szalóki Ágnes és Balogh Melinda lépnek a színpadra. 

Színes programok várja a gyermekeket a Hagyományok Háza
Fotó: Gábor Dusa / Forrás: Hagyományok Háza

Délután pedig a kézműves foglalkozásokon kívül bábszínház, mesemondás, aprók tánca produkció szórakoztatja a legkisebbeket. 

Idén a Fabatka játszóház mellett a Merende Műhely is várja a családokat. Programjuk címe is csalogató: Mennyit bír a búzaszem? cselekvő-mesélő foglalkoztató a kézi malomtól a vaslapon sütésig. Ennek keretében a gyerekek is tüsténkedhetnek a konyhában. Ez a program jól illeszkedik a Mesterségek Ünnepe idei mottójához: 2023-ban a Petőfi év kapcsán a Befordultam a konyhába című vers ihletése alapján a konyha és eszközei lesznek a fókuszban

– avatott be a szervező.

Az esti programok már fiataloknak és felnőtteknek egyaránt szólnak, akik a Zeneakadémia hallgatóiból összeállt együttesek zenei produkcióinak élvezhetik, valamint hangszerbemutatón és énektanításon vehetnek majd részt.

Az elmondottak alapján minden korosztálynak próbálunk kedvezni a program-összeállítással, de természetesen a családoké lesz idén is a főszerep

– összegezte Zsille Dóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában