Hagyományok

2023.07.27. 15:48

Vitályos Eszter: több mint 50 program várja az érdeklődőket a 7. Ősök Napján

Több mint 50 zenei és hagyományőrző, valamint tudományos-ismeretterjesztő program várja az érdeklődőket a hetedik alkalommal megrendezendő Ősök Napján Bugacon augusztus 4. és 6. között - közölte a budapesti Kossuth Klubban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára.

MW

Hagyományõrzõ lovas katona kezében egy hagyományos módon kézzel készített fokossal a Magyar Ősök napján, a Magyar-Turán Szövetség által szervezett rendezvényen Bugacon.

Forrás: MTVA/BIZOMÁNYOSI

Fotó: Faludi Imre

Vitályos Eszter kiemelte: az Ősök Napja a magyarság legnagyobb hagyományőrző rendezvénye, melynek célja, hogy a nemzet tovább erősödjön. 

"A magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak emléket állító ünnepség mára olyan összekötő kapoccsá vált, ami az egész Kárpát-medencei magyarságot egyesíteni tudja" 

- fogalmazott az államtitkár. 

"Hazánkat ősapáink lovas életmódjának és harcmodorának is köszönhetjük, ezért a magyar lovas hagyományőrzés a nemzeti kultúránk fontos alapköve" - hangsúlyozta Vitályos Eszter. 

A Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány 2011-ben hívta életre az Ősök Napja hagyományőrző ünnepséget, hogy méltó emléket állítson a magyarság a legnagyobb őseinek, Atilla hun nagyfejedelemnek, Árpád vezérlő nagyfejedelemnek, valamint a hun, avar és honfoglaló magyar ősöknek - emlékeztetett Vitályos Eszter. 

Bíró András Zsolt, a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány elnöke és a 7. Ősök Napja főszervezője elmondta: 

a rendezvény részeként egy Európában egyedülálló, rendkívül látványos nomád vonulást is szerveznek, ahol az érdeklődők megismerhetik korszak életmódját és öltözeteit. 

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a rendezvényen hatalmas jurtafalu épül, valamint tradicionális seregszemle is lesz 500-600 lovas és gyalogos hadi hagyományőrző részvételével. Ezen kívül láthatók lesznek a világ legjobb lovasíjászainak bemutatói, valamint agarász és solymász bemutatókat is tartanak. 

A Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző ünnepségén felelevenítik a hagyományos nomád erőpróbákat is, így lesznek lovas versenyek és lovas vetélkedők is, melyeken bárki regisztrációt követően részt vehet. 

Továbbá hagyományőrző sport viadalok, harci bemutatók, gyerekprogramok, nagyszabású kézműves vásár, a magyar-hun-avar örökséget bemutató szakmai kiállítások, népzenei és magyar táltos-zenei programok, valamint tudományos ismeretterjesztő előadások is várják az érdeklődőket a helyszínen. 

Az Ősök Napja a Kurultaj mellett a Kárpát-medencei magyarság legnagyobb közös hagyományőrző ünnepe, a kétévente minden augusztusban megrendezett ünnepségre több mint száz hagyományőrző csapat érkezik. 

Bővebb információk a programokról a www.kurultaj.hu és a www.osoknapja.hu weboldalakon találhatók.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!