Európa Kulturális Fővárosa

2023.07.07. 22:52

Navracsics Tibor: a kultúrára és a kreatív iparra épülő gazdasági modell született

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programot ismerhették meg a külföldi magyar kulturális intézetek igazgatói és kulturális attaséi.

MW

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter köszönti a Kulturális Diplomáciai Értekezlet résztvevõit a veszprémi FOTON Audiovizuális Centrumban 2023. július 7-én

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

A kultúrára és a kreatív iparra épülő gazdasági modell bontakozott ki a régióban a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa Program (EKF) révén - fogalmazott pénteki sajtótájékoztatóján a területfejlesztési miniszter.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: Magyarországnak jelentős hagyományai vannak a kultúra, az oktatás, a sport területén, adottságaink alapján előkelőbb hely illetne meg bennünket, mint amit jelenleg betölt az ország.

Azzal, hogy a térség idén viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet, a kormány támogatása révén el tudunk indulni azon az úton, hogy ismertté váljon általa Magyarország és méltán vegye fel a versenyt Európa más országaival, vonzó és keresett turisztikai célponttá váljon - mutatott rá.

A tárcavezető erről a Kulturális Diplomáciai Értekezlet szakmai programjának második napján tartott sajtótájékoztatón beszélt. A budapesti szakmai napot követően a pénteki értekezleten a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programot ismerhették meg a külföldi magyar kulturális intézetek igazgatói és kulturális attaséi.

Mint a miniszter elmondta, az EKF programsorozatban közösségi célt szolgáló épületeket újítottak meg, fontos szempont volt, hogy a régi, használaton kívüli épületek kapjanak ismét funkciót, valamint hogy olyan tartalommal töltsék meg őket, melyek 2023 után is gazdagíthatják majd a térség kulturális kínálatát.

Jelentős fejlesztésnek nevezte a veszprémi vár megújítását, mely 2022-ben indult és 2026-ig tart.

Hangsúlyozta: az Európa Kulturális Fővárosa Programsorozat egy olyan regionális gazdasági modellt mutat fel, amely a kultúrára és a kreatív iparra épül.

A programsorozat turizmusra gyakorolt hatásáról szólva kiemelte: Veszprémbe május végéig 117 százalékkal több belföldi és 60 százalékkal több külföldi látogatott, mint tavaly hasonló időszakban.

Csaba Gábor, a kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár jelentősnek nevezte a térségben végbemenő fejlesztéseket. Szavai szerint a cél az országkép pozitív alakítása, valamint az, hogy minél több turista érkezzen a régióba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!