Negyven fellépő tizenkét helyszínen

2023.07.26. 12:52

A sokszínűséget ünnepelve rendezik meg a cigány dal napját

A rendezvényt idén második alkalommal szervezik meg augusztus 8-án, a legendás észak-macedón énekes, Esma Redzepova születésnapján –olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

MW

Pillanatkép a tavalyi nagyecsedei művelődési házban zajlott előadásról

Forrás: Facebook/ Cigány Dal Napja / Day of Gipsy Song

Fotó: Tóth Tamás Gergő

A programok az idén már tíz magyarországi helyszínen (Budapest, Csobánka, Százhalombatta, Nagyecsed, Pécs, Balatonboglár, Kiskunmajsa, Szécsisziget, Balatonfüred, Nyíregyháza), továbbá két külföldi városban (Párkány, Krakkó) valósulnak meg a Nemzetközi Cigány és Világzenei Hálózat szervezésében. Az eseményen fellép többek között a Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint Duó, a Romengo, a Cimbaliband, a Canarro és Pálházi Bence Bandája.

Mint a közleményben kiemelik, Európa egyik legszínesebb, leggazdagabb nemzetisége a cigányság, nincs még egy olyan népcsoport, amely jelen lenne az unió összes országában, így az európai közösség nagyon fontos összetartó ereje.

Kultúrájuk tükrözi a cigánysággal kapcsolatba kerülő nemzetek jellemvonásait is a spanyol flamenco eleganciájától a szerbiai rezesbandák magával ragadó erejéig, hirdetve a romák szokásait, nyelvét, életörömét – fogalmaznak a közleményben.

A cigány dal napjának ötletgazdája, koordinátora és főszervezője Rostás Mihály "Mazsi", aki az elmúlt évtizedekben négy kontinens több mint harminc országában koncertező, Kossuth-díjas és Womex-életműdíjas Lakatos Mónika és a Romengo zenekar menedzsereként alapozta meg kulturális menedzseri tevékenységét.

Mint a közleményben kiemeli, az általa vezetett Nemzetközi Cigány és Világzenei Hálózat távlati célja, hogy az Európai Unió minden tagállamában megszervezzék a nemzetközi cigány dal napját.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!