Rendhagyó történelemóra

2022.09.11. 16:00

Még egy hétig látogatható a Várkert Bazárban az Új világ született című kiállítás

Ez a kiállítás a gonoszságot mutatja be, de a szabadságról szól – fogalmazta meg az Új világ született 1914-1922 című időszaki kiállítás lényegét Schmidt Mária, a a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány főigazgatója. A tárlatot, amely az első világháború centenáriuma alkalmából nyílt meg 2018 őszén, szeptember 18-ig lehet még megtekinteni – közölte a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány az MTI-vel.

Az Új Világ Született című kiállítás kültéri elemei a Várkert Bazár déli palotája előtt

Forrás: MTVA

Fotó: Róka László

A szeptember 18-ig nyitva tartó nagyszabású kiállítás három részből áll és több mint kétezer négyzetméteren mutatja be az első világháború előzményeit, történéseit és következményeit – olvasható a közleményben.

Mint írták, 

a látogatók három szinten, különleges installációkon, interaktív kiállítási elemeken, érintőképernyős eszközökön böngészhető bőséges információn és izgalmas kisfilmeken keresztül kapnak átfogó képet az első világháborúról a tárlaton, 

amelynek főkurátora Schmidt Mária, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány főigazgatója.    

A nagyszabású kiállítás szakított az eddigi klisékkel. 

A győztesek, illetve a totalitárius diktatúrák által sulykolt hazugságokkal vagy féligazságokkal szemben bemutatta, hogy a hamar világméretűvé váló összecsapásnak valójában nem volt egyetlen európai győztese sem. Egész Európa belerokkant a háborúba, elveszítette vezető szerepét, az Egyesült Államok pedig megszerezte a világ feletti uralmat. 1914-1918 között új világ született, a háború újrarajzolta a térképeket, áthelyezte a világgazdaság súlypontjait, új ideológiákat és izmusokat segített hatalomba. Mindez pedig meghatározza a jelenkor történéseit - írták a közleményben.

Ez a kiállítás a gonoszságot mutatja be, de a szabadságról szól. Arra biztat mindenkit, ne hagyja magát mások által befolyásolni. Harcoljon a saját gondolataiért, a saját igazáért. Ez a kiállítás az őszinteség kiállítása

 – összegezte Schmidt Mária.  

A kiállítás három részben mutatja be az első világháború történetét. Az Új világ született - 1914-1922 című átfogó tárlat első része 2015 nyarán nyílt meg Európai testvérháború, a második szakasz pedig 2016 novemberében A háború urai alcímen. A kiállítás utolsó része, Új világ született elnevezéssel 2018 ősze óta látható.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!