Arcus Temporum

2022.08.21. 17:00

Zenei kuriózummal indít a Pannonhalmi művészeti fesztivál

Ismét a zenei, az irodalmi és a képzőművészeti élet kiválóságai töltik meg a Pannonhalmi Főapátság tereit.

Koncert a Pannonhalmi Főapátság szentélyében

Forrás: Facebook/@ArcusTemporumMuveszetiFesztival

A megújulás mélyen emberi és közös vágya, tapasztalata áll az apátság idei kulturális évadának és a XVIII. Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztiválnak a középpontjában - derül ki az apátság sajtóközleményéből.

Magyarország ősi szentélyében hallgatjuk Bach és a kortárs Lera Auerbach muzsikáját.

Az Arcus Temporumon ezúttal is a klasszikus és a kortárs művészet lép párbeszédre. Az időívek hídjának két pillérét idén a barokk mester, J. S. Bach és a kortárs kiválóság, Lera Auerbach zenéje adja. „Találkozásuk” a megújulás reflexiója: új szakaszt nyit, egyszersmind az örökkévalóságba tekint.

Korunk „reneszánsz művésze”, a kiváló karmester, zongorista és zeneszerző Lera Auerbach saját szonátájának európai premierjét játssza, a fesztivál művészeti vezetőjével, Keller András hegedűművésszel közösen.

Koncertfilm a XVII. Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivál záró hangversenyéről:

A fesztiválvendégek ezer év bencés spirituális hagyományában is megmerítkezhetnek. A megújulás bencés fogalomként és művészi értelemben is utat talál az összművészeti fesztivál spirituális, zenei, képzőművészeti és irodalmi metszéspontjaiban. 

A szervezők hiszik, hogy Magyarország jövőjét a kultúra és az egyház jelentheti, az Istenről való hiteles beszéd a művészet nélkül nem tud teljes lenni. A fesztiválnak otthont adó bencés monostor szerzetesei arra hívják a látogatókat, hogy a kultúra és az egyház egymást segítő együttműködésében tapasztalják meg a szeretetben gyökerező megújulást.

koncert
Pillanatkép a 2019 Arcus Temporum Művészeti Fesztiválról
Forrás: Facebook/@ArcusTemporumMuveszetiFesztival

A gazdag programkínálat a spirituális élményekben teljesedik ki

A fesztivál vázát a szerzetesközösség imádságos napirendje adja, amely több mint ezer éve határozza meg a pannonhalmi bencések életét. Minden testvér amator loci, azaz a „hely szerelmese”.

"A hozzánk látogatók megérthetnek valamit a mi szerzetesi életünkből, befogadhatják küzdéseink tapasztalatát. Az Arcus Temporum a művészetek meghívása ennek a megélésére" - jelentette ki Dejcsics Konrád fesztiváligazgató.

Pannonhalmi Apátság, látogatók
"A hozzánk látogatók megérthetnek valamit a mi szerzetesi életünkből, befogadhatják küzdéseink tapasztalatát." 
Forrás: Facebook/Arcus Temporum Művészeti Fesztivál @ArcusTemporumMuveszetiFesztival

Irodalom életre-halálra

Az irodalmi programok érdeklődői egy könyörtelenül őszinte és megrendítő színházi felolvasóestre készüljenek, hisz az előadás alapját adó novella is pont ilyen. Nádas Péter Kossuth-díjas író személyes halálélményét írta meg Saját halál című művében, amely Dömötör András rendezésében elevenedik majd meg a színpadon. 

Az íróval személyesen is találkozhatunk, Nádas Pétert – mint a fesztivál irodalmi díszvendégét – Bazsányi Sándor irodalomtörténész, esztéta kérdezi megújulásairól. 

komolyzene, Pannonhalma, könyvtár
Koncert a Pannonhalmi Főapátság könyvtárában
Forrás: A rendezvény hivatalos oldaláról www.arcustemporum.com

Zenébe foglalt ima

A vasárnap délelőtti koncerten Auerbach és Bach művek váltják egymást. A holokausztnak emléket állító Prayer (Imádság) című darabbal nyitunk Auerbachtól, majd Bach egyik legösszetettebb műve, a Musikalisches Opfer részletei következnek. Ezután a hat rövid tételből álló Frozen Dreams (Fagyos álmok) szólal meg Auerbachtól, végül Bach Esz-dúr szvitjével zárul a délelőtt, amely Mona Dániel zenetörténész szerint „egyszólamú összeköttetés menny és föld között”. 

A délelőtti hangversenyekkel együtt három nap alatt hat lenyűgöző koncerttel várjuk a fesztivál közönségét augusztus 26-28. között a Pannonhalmi Főapátságban.

Részletes programot ide kattintva talál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában