Jövőnk gyökerei

2022.08.25. 11:00

Ünnepi folklórgálán köszöntötték a 90 éves Andrásfalvy Bertalan néprajzkutatót

Néptánckutatói életútjának legfontosabb állomásait idézték fel a Pécsi Nemzeti Színházban.

A 90 éves Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas néprajzkutató, az Antall-kormány művelődési és közoktatási minisztere, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja a tiszteletére rendezett Jövőnk gyökerei című ünnepi folklórgálán a Pécsi Nemzeti Színházban 2022. augusztus 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Néptánckutatói életútjának legfontosabb állomásait felidézve köszöntötték a 90 éves Andrásfalvy Bertalan néprajzkutatót a magyar népzenei és néptáncélet kiválóságai folklórgála keretében szerdán este, Pécsen.

A Pécsi Nemzeti Színház épületében rendezett eseményen Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára azt mondta, Andrásfalvy Bertalannak köszönhetően az elmúlt évtizedekben „megváltozott a jelenünk, a kultúráról alkotott képünk”.

Az államtitkár közölte: az 1931-ben született néprajzkutató Martin Györggyel és Kallós Zoltánnal – Kodály és Bartók nyomán munkálkodva – a különböző néptáncdialektusok sorát rögzítette, majd dolgozta fel tanulmányokban. Hozzáfűzte: minderre épülhetett rá a fél évszázada elindult táncházmozgalom Magyarországon.

A politikus úgy vélekedett: Andrásfalvy Bertalantól megtanulhattuk, „hogyha az egyke szomorú történelmi előzményeit nem dolgozzuk fel, nem javulhatnak demográfiai mutatóink”, és (.) „hogyha a földhöz nem úgy fordulunk, ahogy az ősök az ártéri gazdálkodásban ezt még csinálták, akkor valószínűleg elveszítjük a földet” – fogalmazott, hozzátéve: mindezekért is külön köszönet jár a néprajzkutatónak.

HOPPÁL Péter;
Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára beszédet mond a 90 éves Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas néprajzkutató, az Antall-kormány művelődési és közoktatási minisztere, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja tiszteletére rendezett Jövőnk gyökerei című ünnepi folklórgálán a Pécsi Nemzeti Színházban 2022. augusztus 24-én
Fotós: Vasvári Tamás / Forrás: MTI

Héra Éva, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség elnöke köszöntőjében azt emelte ki, hogy Andrásfalvy Bertalan társaival „talán a világ legnagyobb folklórgyűjteményét” hozta létre, s elindította azt a folyamatot, amelynek köszönhetően a népművészetet, néptáncot és népzenét ma is bárki tanulhatja, művelheti.

Az idén augusztus 20-án a Magyar Érdemrend nagykeresztje (polgári tagozat) díjban részesült Andrásfalvy Bertalan felszólalásában úgy vélekedett: az iránta megnyilvánuló köszönet és elismerés nemcsak neki, de minden eszmetársának jár.

Azt mondta, már fiatal korában megérezte, hogy a néphagyományban van a jövő, mert

abban megkapjuk azt az útmutatást, amely nemcsak a fizikai megmaradásunkat, de a Kárpát-medence természeti megmaradását biztosítja

– fogalmazott, hozzátéve: hazánk

pusztává, sivataggá lesz, ha nem tanuljuk meg a hagyományból azt, miként kell együtt élni a természettel és egymással.

Úgy vélte: munkája semmivé lett volna, ha nincsenek társai, ha nem kapott volna segítséget másoktól, ha gondolatai nem találtak volna nyitott fülekre, s ha nem lettek volna követői.

A Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége Néptáncegyüttesének műsora a 90 éves Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas néprajzkutató, az Antall-kormány művelődési és közoktatási minisztere, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja tiszteletére rendezett Jövőnk gyökerei című ünnepi folklórgálán a Pécsi Nemzeti Színházban 2022. augusztus 24-én
Fotós: Vasvári Tamás / Forrás: MTI

A gálaest során felléptek Baranya, Sárköz, Szatmár és a bukovinai székely falvak hagyományőrző táncosai, mellettük közreműködött Sebestyén Márta, Balogh Kálmán, Pál István „Szalonna”, a magyarpalatkai Codoba Florin és fiai, a Magyar Állami Népi Együttes, a Mecsek, a Nyírség, a Pöndöly táncegyüttesek tagjai, a Vasi Kislegényczéh, valamint további táncos és zenei előadók, egykori néprajzos tanítványok.

A Janus Pannonius Múzeum az eseményt beharangozó korábbi közleményében felidézte: rendszerváltó miniszterként és egyetemi tanárként is ismert Andrásfalvy Bertalan ahhoz a nagy néprajzkutató nemzedékhez tartozik, amelynek tagjai már nagyrészt nem élnek, és akik útjára indították azt a szemléletváltást, amely elvezetett a Kárpát-medence néptánckincsének mélyebb megismeréséhez, hagyományhű színpadi megformálásához.

A kommüniké szerint ez a szemléletváltás az UNESCO szellemi kulturális örökség megőrzését célzó legjobb gyakorlatok regiszterében 2011 óta a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modelljeként szereplő, idén 50. jubileumát ünneplő táncházmozgalom megszületése szempontjából is meghatározó volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!